Uniunea Europeana si Rusia incep luni un summit care va fi umbrit de ridicarea embargoului european de arme pentru rebelii sirieni si de catre incercarile Bruxelles-ului de a reduce influenta Moscovei in ceea ce priveste livrarile de gaz, noteaza AFP.

Vladimir Putin se va intalni cu presedintele Consiliului Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, si cu presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, la Ekaterinburg. Cu toate acestea, nu sunt asteptate progrese foarte mari, potrivit analistilor.

„In prezent, relatiile noastre cu Europa sunt cele mai precare din perioada post-sovietica si pana acum”, a observat Maria Lipman de la Centrul Carnegie din Moscova.

„Acest lucru se va simti si va impiedica realizarea unor progrese cu subiectele de pe ordinea de zi a summitului”, a adaugat aceasta.

Relatiile dintre Moscova si Bruxelles nu au fost foarte amiabile de la venirea lui Putin la putere in 2000, acesta fiind setat pe cresterea influentei Rusiei si pe ignorarea criticilor occidentale la adresa sa. Dupa conflictul din Siria, raporturile s-au deteriorat mai tare ca niciodata, UE sprijinind opozitia si Moscova regimul lui Assad.

„Siria va fi unul dintre subiectele prioritare din timpul negocierilor”, a declarat ambasadorul rus pe langa UE, Vladimir Cijov. Potrivit analistilor, Moscova si Bruxelles-ul pot incerca sa isi rezolve diferendele prin publicarea unui comunicat de sustinere pentru conferinta de pace „Geneva 2”, initiata de Statele Unite si Rusia in incercarea de a gasi o solutie pentru rezolvarea conflictului sirian.

Un alt subiect important va fi influenta majora a gigantului Gazprom asupra pietei europene a gazelor naturale, situatie pe care Uniunea Europeana incearca sa o schimbe. Rusia furnizeaza aproximativ un sfert din gazele consumate in Europa, ceea ce i-a permis sa impuna preturile pentru mult timp. Comisia Europeana a initiat in septembrie o ancheta impotriva societatii Gazprom, suspectata de ingradirea concurentei si de manevrarea preturilor in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, state membre ale UE.

Specialistii sunt de parere ca acesta este diferendul principal care ameninta progresele de la summit.

„Atata timp cat nu vor exista noi reguli referitoare la problema gazelor naturale, nu va exista nici un acord intre Rusia si UE”, a explicat Olga Potemkina de la Institutul Europei al Academiei ruse de stiinte.