Rusia a blocat in acest weekend o declaratie a Consiliului de Securitate al ONU propus de Regatul Unit care facea referire la situatia din Qousseir (centrul Siriei), au indicat diplomatii, potrivit AFP.

Textul proiectului indica „ingrijorarea profunda” a Consiliului cu privire la soarta civililor blocati in centrul tarii, care a devenit scena unor lupte violente intre armata siriana si opozitie. Acesta cerea guvernului sirian „ sa autorizeze accesul imediat, complet si fara obstacole” organizatiilor umanitare pentru ca acestea sa ii poata ajuta.

Cei 15 membri ai Consiliului au cerut tuturor partidelor „sa faca tot posibilul pentru a evita victimele in randul civililor” si au cerut, in mod special Damascului, „sa isi exercite responsabilitatea de a proteja civilii”.

Potrivit unui diplomat al ONU, Rusia a solicitat „o discutie politica mai larga” referitoare la acest subiect. Rusia si-a argumentat pozitia explicand ca „atunci cand rebelii au luat Qousseir-ul, Consiliul nu s-a manifestat” si „ nu are nici un motiv sa o faca acum, cand armata a reocupat orasul”.

„Acesta este vechiul argument al echivalentei, invocat de Moscova si in alte dati cand a blocat alte declaratii ale Consiliului in Siria”, a adaugat diplomatul.

Dupa inceputul crizei din Siria, in martie 2011, Moscova a respins in mod constant rezolutiile occidentale de a pedepsi sau de a pune presiune asupra regimului sirian.

O declaratie a Consiliului este mai putin restrictiva decat o rezolutie, aceasta fiind adoptata daca este votata in unanimitate de catre cei 15 membri.

Ministrul sirian de Externe Walid Muallem a declarat duminica ca Comitetul International al Crucii Rosii poate intra in Qousseir doar dupa incheierea luptelor.