Piata Taksim din Istanbul, centrul manifestatiilor de amploare din ultimele zile, a fost ocupata din nou de mii de protestatarii, care au pus presiune pe guvernul lui Tayyip Erdogan. Duminica dimineata, piata si strazile orasului erau calme, insa dupa-amiaza oamenii s-au intors in piata. De teama ca fortele de ordine sa nu se intoarca, manifestantii au format baricade din carcase de masini sau scanduri in strazile invecinate, pazite cu atentie.

Foto:

Protestele au devenit violente in Ankara, unde politstii au tras cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa, iar protestantii au aruncat cu pietre si alte obiecte inspre politisti.

Si in Istanbul, duminica seara, politia a tras cu gaze lacrimogene in incercarea de a ii dispera pe cei cativa mii de protestatari stransi in fata biroului premierului din cartierul Besiktas.

Ministrul de interne Muammar Guler a declarat ca peste 1.700 de persoane au fost retinute in proteste care s-au extins in 67 de orase din intreaga tara, insa mare parte din acestea au fost eliberate intre timp. El a precizat ca de marti pana acum au vut loc 235 de demonstratii.

UPDATE 21.00 Politia a folosit gaze lacrimogene din nou in Istanbul, in cartierul Besiktas, potrivit Al Jazeera.

UPDATE 20.40 Pe Twitter, multi utilizatori afirma ca politia este violenta cu protestatarii din Ankara si Izmir. In Ankara, exista gruprui de protestatari care provoaca la randul lor fortele de ordina aruncand cu pietre.

  • Premierul Erdogan despre Twitter, principala sursa de informatii si unealta de organizare la protestele din Turcia: "Exista un pericol numit Twitter. Minciuni totale se gasesc acolo. Acest lucru ce se numeste social media este un creator de probleme in societatile de azi".

UPDATE 17.30 Peste 100 de persoane s-au adunat in cartierul Besiktas, in fata cladirii biroului premierului, si au aruncat cu pietre in poltisti.

Potrivit informatiilor de pe Twitter si Tumblr, mii de protestatari s-au strans si in orasul Izmir de la Marea Egee.

UPDATE 16.20 Protestele au devenit violente in Ankara, unde politstii au tras cu gaze lacrimogene si tunuri cu apa, iar protestantii au aruncat cu pietre si alte obiecte inspre politisti, potrivit corespondentului Al Jazeera in Ankara.

Potrivit sindicatului medicilor din Ankara, 414 civili au fost raniti in noaptea de sambata spre duminica, 6 suferind traumatisme grave la cap. Potrivit agentiei de stiri Anatolie, 56 de politisti au fost raniti, relateaza AFP.

Initial, manifestantii s-au strans in piata si timp de doua ore au scandat impotriva guvernului si au cantat.

Premierul Tayyip Erdogan a reiterat faptul ca guvernul sau nu va da inapoi de la planul de a smulge copacii pentru planul urbanistic. El a mai declarat ca va construi o moschee in piata Taksim. "Nu voi cauta sa am permisiunea de la opozitie sau de la o mana de pradatori", a spus el.

Erdogan a acuzat principalul partid de opozitie, Partidul Poporului Republican, de incurajarea protestelor. "Credem ca principalul partid de opozitie, care face apeluri la rezistenta la fiecare colt de strada, provoaca aceste proteste", a spus el la televiziunea turca.

Erdogan a aparat istoricul guvernului sau in privinta mediului, spunand ca a plantat 2 miliarde de copaci de cand a venit la putere in 2002.

Multi protestatari se tem ca reconstructia unitatii militare din Taksim va include si un centru comercial. "Vorbesc despre un centru comercial. Ceea ce vrem noi nu este un centru comercial obisnuit - nu poti construi asta acolo. Nu a fost luata o decizie in privinta centrului. Poate vom construi un muzeu al orasului sau un spatiu pentru diverse activitati. Aveti documente cu ce se va construi acolo. Nu! Insa aduc oameniis a protesteze oricum", a comentat Erdogan, potrivit Al Jazeera.

Tot duminica, in statiile de metrou din Ankara, tinerii care promoveaza secularismul au organizat protestul "sarutului", in care zeci de cupluri s-au sarutat, dupa ce autoritatile de la metrou au admonestat un cuplu pentru ca se sarutau in public in urma cu o saptamana, iar in metrou s-a putut auzi un mesaj care facea apel la comportament moral.

Saptamana trecuta, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vanzarea si consumul de bauturi alcoolice in intervalul orar 22.00 - 6.00, o situatie care a nemultumit tinerii turci.

Protestarii afiseaza imagini pentru premierul Erdogan

Protestarii afiseaza imagini pentru premierul Erdogan

Foto: occuptgezipics.tumblr.com

Duminica dimineata, piata si strazile orasului Istanbul erau calme, insa dupa-amiaza oamenii s-au intors in piata. Locuitorii din zona au ajutat la curatenie in piata. Potrivit corespondentului Al Jazeera, in jurul pietei se afla autobuze si masini arse.

Politia s-a retras din Piata Taksim sambata dupa-amiaza dupa violentele care au provocat zeci de raniti si s-au soldat cu retinerea a 939 de protestatari.

Oamenii continua sa se organizeze pe retelele sociale si acuza presa turca de faptul ca nu relateaza ceea ce se intampla.

Manifestatiile au inceput de fapt luni seara, cand oamenii s-au strans in parcul Gezi din piata Taksim pentru a protesta dupa ce guvernul a smuls copaci din parc - intr-o miscare numita Occupy Gezi, insa pana vineri protestele s-au dezvoltat intr-o demonstratie impotriva premierului Tayyip Erdogan.