Biserica Catolica din Venezuela a anuntat luni ca rezervele sale de vin pentru celebrarea liturghiilor sunt epuizate, singurul furnizor local avand probleme cu producerea acestuia, intr-un moment in care tara se confrunta cu un nou episod de lipsa "acuta" de diferite produse de baza, relateaza agentia EFE.

"Rezervele sunt pe terminate", a afirmat pentru EFE arhiepiscopul Roberto Lucker, din cadrul Adunarii episcopale venezuelene.

Clericul a precizat ca problemele au inceput cand firma locala Bodegas Pomar, subsidiara a companiei Empresas Polar, a instiintat Episcopatul ca nu ii mai poate furniza in continuare vinul necesar pentru slujbele de liturghie din cauza dificultatilor de a obtine unele materii prime pentru producerea acestuia.

Lucker a afirmat ca Bodegas Pomar este singurul producator de vin din Venezuela si ca "nu e tocmai usor sa-l inlocuiesti", in principal din cauza costurilor.

"Va trebui sa-l importam, dar nu avem banii pentru asta", a explicat arhiepiscopul, care nu a exclus ca Biserica sa apeleze la guvernul presedintelui Nicolas Maduro si sa-i ceara bani pentru a importa direct vinul.

Lucker a avertizat ca rezervele de vin pe care le mai are acum Biserica ajung pentru doar "doua luni" si a subliniat ca la impartasanie se foloseste doar vin "din struguri, fara aditivi", astfel ca este vorba de un produs cu caracteristici speciale, care nu se obtine in orice crama.

Venezuela, tara ce adaposteste cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume, se confrunta in prezent cu o penurie de produse de baza, situatie ce a culminat recent cu o acuta lipsa de articole de igiena personala, inclusiv hartie igienica.

Presedintele socialist Nicolas Maduro a recunoscut ca economia trece printr-un "deficit sever", anuntand noi importuri masive de bunuri de necesitate.

Lipsurile din Venezuela sunt imputate controlului strict al preturilor, impus de fostul lider al tarii Hugo Chavez, in 2003, pentru a se asigura ca bunurile de baza sunt disponibile si celor mai sarace paturi ale societatii.

Chavez, care a murit de cancer in luna martie, a lansat "revolutia bolivariana" in cei 14 ani aflati la putere, utilizand resursele de petrol pentru a finanta programe sociale si pentru a sustine regimurile prietene din regiune, scrie AFP.

Economia tarii este insa afectata de lipsuri si de intreruperi regulate de energie electrica. Inflatia a ajuns la 20% anul trecut, iar datoria a atins 150 de miliarde de dolari, adica in jur de 50% din Produsul Intern Brut al acestei tari de 29 de milioane de locuitori.