Un barbat de 80 de ani din Japonia a cucerit varful Everest, potrivit echipei sale, si a devenit astfel cel mai batran barbat din istorie care sa reuseasca vreodata aceasta ascensiune, potrivit BBC.

Yuichiro Miura, care a mai urcat pe Everest cand avea 70 de ani si apoi din nou la 75 de ani, a ajuns in varf joi dimineata.

El a depasit astfel recordul nepalezului Bahadur Scherchan, care avea 76 de ani cand a cucerit Everestul in 2008.

Scherchan, acum in varsta de 81 de ani, va incerca la randul sau sa doboare recordul, incepand saptamana viitoare ascensiunea.

Yuichiro Miura nu a asteptat o varsta respectabila pentru a ocupa prima pagina a ziarelor. A tinut prima pagina a presei in 1970, cand a devenit prima persoana care a coborat Everestul pe schiuri plecand de la 8.000 de metri.

Coborarea sa, franata de o parasuta, a facut obiectul unui film, "Barbatul care a coborat Everestul pe schiuri", premiat cu un Oscar pentru cel mai bun documentar.

Tatal sau, Keizo, a coborat Mont Blanc pe schiuri la varsta de 99 de ani...

A inceput sa viseze la acoperisul lumii la o varsta la altii incepeau sa foloseasca bastonul: "Am inceput sa ma gandesc la Everest cand aveam 65 de ani, ca un fel de obiectiv caruia sa ma consacru", a marturisit el, inainte de a pleca in Nepal.

Aproape 4.000 de alpinisti au cucerit Everestul, dupa Edmond Hillary si Tenzing Norgay, primii oameni care au atins acest varf, in 1953.