Fostul premier conservator bulgar Boïko Borisov, al carui partid GERB a castigat alegerile din 12 mai fara sa obtina insa o majoritate, a cerut joi anularea rezultatelor si organizarea unui nou scrutin, scrie AFP.

El a justificat acest demers printr-o "incalcare brutala a legii in cursul zilei" dinaintea alegerilor, in care este interzisa campania electorala.

"Pentru prima oara in istorie, un partid care a castiga alegerile cere anularea lor la Curtea Constitutionala", a declarat Boïko Borisov, intr-o conferinta de presa, in prima sa reactie dupa rezultatele alegerilor legislative anticipate.

"Consider ca cea mai buna solutie este organizarea de noi alegeri", a spus fostul premier, a carui demisie, in februarie, a antrenat organizarea de alegeri legislative anticipate in cea mai saraca tara a UE.

Parchetul din Sofia a confiscat in 11 mai 350.000 de buletine de vot intr-o imprimerie privata care a tiparit toate buletinele de vot pentru alegeri. Partidele de opozitie au acuzat GERB de frauda electorala, in conditiile in care imprimeria apartine unui consilier municipal al partidului.

In ciuda criticilor legate de manipularea alegerilor si de cumpararea de voturi, observatorii (OSCE) si ai Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei au apreciat ca rezultatele scrutinului sunt "legitime".

Boïko Borisov a declarat ca, in cazul in care Curtea Constitutionala nu va anula alegerile, va propune un guvern minoritar, desi este constient ca acesta nu va trece de Parament.

GERB a obtinut 97 de mandatel dintr-un total de 240, urmat de socialisti (PSB, fostii comunisti) cu 84 de fotolii, partidul minoritatii musulmane turce (MDL) cu 36 de mandate si ultra-nationalistii Ataka, cu 23 de mandate. Aceste trei partide au precizat ca refuza sa sustina un guvern minoritar al GERB.

Socialistii propun constituirea unui guvern de experti condus de economistul independent Plamen Oresarski.