Premierul conservator David Cameron a incercat marti sa dezamorseze tensiunile eurosceptice care ii afecteaza partidul, inscriind intr-un proiect de lege promisiunea de a convoca un referendum asupra apartenentei Marii Britanii la Uniunea Europeana (UE) la orizontul lui 2017, informeaza AFP.

Potrivit sursei citate, textul proiectului, prezentat de partidul Conservator, este sortit unui esec in Parlament, din cauza opozitiei laburistilor, dar si a liberal-democratilor, membri ai coalitiei guvernamentale si eurofili declarati.

"Surprinsi" de initiativa, liberal-democratii au anuntat ca prefera sa se concentreze asupra "adevaratelor" probleme ale tarii, precum lipsa de locuri de munca si problemele economice.

Proiectul de lege "va permite sa existe o dezbatere in Camera Comunelor (...) si un vot" pe acest subiect, a declarat ministrul britanic de Externe, William Hague. Proiectul va exprima vointa lui David Cameron de a organiza un referendum si de a incerca sa dezamorseze tensiunile din partidului sau, afectat, inca de la inceputul anilor '80, de disensiuni cu privire la apartenenta la Europa.

Alarmata de succesul electoral al partidului populist si antieuropean UKIP, aripa eurosceptica a Partidului Conservator ii creeaza dificultati lui David Cameron.

Ea cere ca un referendum asupra apartenentei la UE sa aiba loc cat mai curand sau vrea sa obtina cel putin garantii cu privire la organizarea acestuia, considerand prea vagi promisiunile sefului guvernului.

Cameron a anuntat in ianuarie ca vrea sa renegocieze, mai intai, termenii apartenentei Marii Britanii si sa organizeze, ulterior, in cazul in care este reales, in 2015, un referendum pana la sfarsitul lui 2017 asupra acestui subiect.

Membri importanti ai Partidului Conservator au indemnat, in ultima perioada, la o iesire, pur si simplu, din Uniunea Europeana, iar doi ministri au declarat ca ei ar opta pentru o iesire din blocul european in cazul in care s-ar organiza un referendum in acest moment.

Pentru a-si arata nerabdarea, deputatii vor apara miercuri, in Parlament, o motiune simbolica in care deplang absenta, in programul legislativ al Guvernului prezentat la 8 mai, a unui proiect de lege pentru organizarea acestui referendum.

Euroscepticii sunt incurajati de sondajele de opinie, care arata o crestere a nivelului dezaprobarii britanicilor fata de UE.

Potrivit unei anchete publicate la 8 mai, 46% dintre britanici vor ca tara lor sa iasa sin UE. Alt sondaj, publicat luni, arata ca 35% dintre britanici se pronunta pentru organizarea imediata a unui referendum asupra apartenentei la UE. Doar 22% dintre britanici se declara singuri ca vor vota pentru o ramanere in UE.

Tensiunile l-au pus pe premierul Cameron intr-o pozitie delicata. El a primit, totusi, luni, in timpul unei vizite in Statele Unite, sprijinul neasteptata al lui Barack Obama, care considera "logica" ideea acestuia de a negocia cu Bruxelles-ul inaintea unui referendum: "intr-o relatie foarte importanta, trebuie mai intai sa vezi daca poti repara ceea ce nu functioneaza inainte sa iei in calcul o ruptura", a declarat presedintele american, care nu agreeaza o eventuala iesire a Marii Britanii din UE.

David Cameron "trebuie sa arate cine este seful. In acest moment nu este el", a subliniat un editorialist de la Times, notand ca "un mare numar de deputati conservatori au incetat sa ii mai fie loiali".

Prroiect de lege pentru referensum "seamana cu o ultima reactie de panica" a unui premier care a "pierdut atat controlul asupra agendei momentului, cat si controlul asupra partidului", a declarat deputatul laburist Douglas Alexander.

Aceasta concesie facuta de Cameron nu pare sa fi calmat imediat euroscepticii din partid. Deputatul John Baron, initiatorul motiunii ce va fi dezbatuta miercuri in Parlament, sustinuta de 78 de semnatari, dintre care 67 sunt conservatori, a descris initiativa drept un "pas in directia buna", dar "a doua optiune", indemnandu-si colegii sa sustina textul miercuri.