Statele postcomuniste ar fi trebuit sa adere la Uniunea Europeana imediat dupa prabusirea dictaturilor din Europa de Est, a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, citat de MTI, potrivit Agerpres.

Viktor OrbanFoto: Agerpres / Tanjug

Daca aceste tari ar fi aderat atunci la blocul comunitar, UE ar fi fost astazi intr-o pozitie mai puternica, a sustinut Orban in cadrul unui discurs la Universitatea din Helsinki.

Aflat intr-o vizita oficiala de o zi in Finlanda, Orban a mai spus ca eforturile de integrare a tarilor din Balcani in UE ar trebui continuate.

"O Europa puternica are nevoie de natiuni puternice", a spus el in fata a circa o suta de profesori, studenti, diplomati, politicieni si cetateni ungari din Finlanda.

Viktor Orban a precizat ca printre provocarile cu care se confrunta Europa se numara reducerea datoriilor publice ale statelor si crearea armoniei intre conducerile personale si cele institutionale. "Rezolvarea ambelor este o preconditie pentru iesirea din criza", a spus seful guvernului de la Budapesta.

Premierul a mai afirmat ca guvernul sau intentioneaza sa inlocuiasca statul bunastarii cu unul bazat pe munca. "De aceea a dezvoltat un sistem flexibil de taxare si am adoptat un nou cod al muncii", a subliniat el.

Orban a mai declarat ca Ungaria intentioneaza sa aiba cel putin 5 milioane de platitori de taxe. In 2010, existau numai 1,8 milioane de contribuabili dintr-o forta de munca de 3,8 milioane de persoane. "Somajul este inacceptabil", a spus el, adaugand ca, din moment ce piata nu poate oferi locuri de munca pentru toti, guvernul considera ca are datoria morala de a organiza lucrari publice.

Premierul ungar a vorbit si despre valori, spunand ca noua Constitutie a Ungariei, bazata pe crestinism, a creat un echilibru intre demnitatea individuala si cea colectiva.

"Curentul principal in Europa considera potrivita, in mod gresit, trecerea de la bazele religioase la secularizare, de la valorile nationale la globalizare si de la familie la individ", a mai afirmat Orban.

Raspunzand unei intrebari despre partidul nationalist Jobbik, Viktor Orban a precizat ca experienta arata ca formatiunile radicale nu au primit niciodata mai mult de 17% din voturi in Ungaria. "Atat timp cat Ungaria are lideri independenti si buni, iar economia este intr-o forma relativ buna, extremistii nu vor avansa: 83% din electoratul moderat al tarii este impotriva celor 17% de extremisti", a adaugat el.