Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a informat ca este probabil ca noul coronavirus, un nou virus apropiat de SARS (Sindromul Acum Respirator Sever), care a ucis deja 20 de persoane din Arabia Saudita si Europa, sa se transmita de la o persoana la alta, informeaza Reuters.

Keiji Fukuda, director-general secund al OMS, a declarat duminica, cu ocazia unei vizita la Riyadh (Arabia Saudita), ca "cea mai mare ingrijorare este faptul ca diferitele grupuri de cazuri observate in mai multe tari sustin din ce in ce mai mult ipoteza ca, atunci cand exista un contact apropiat, acest nou coronavirus se poate transmite de la o persoana la alta."

Noul coronavirus - nCoV in limbajul medical - a fost detectat pentru prima oara la jumatatea anului 2012.

Cazuri de infectie cu acest nou coronavirus au fost detectate pana in prezent in Arabia Saudita, Iordania, Marea Britanie, Germania si Franta.

In total, 20 persoane au decedat in lume dupa ce au fost infestate cu acest virus, dintre care 13 in Arabia Saudita (ultimele doua decese fiind inregistrate duminica).

Intr-o declaratie de presa sustinuta duminica, vice-ministrul pentru Sanatate din Arabia Saudita, Ziad Memish, a anuntat ca in ultimul grup de infectii detectat au confirmat 15 cazuri de pacienti cu noul coronavirus, iar 9 dintre acestia au murit.

O epidemie de SARS a provocat moartea a 800 de persoane in China, in 2003, declansand o alerta sanitara la scara mondiala. Noul virus este insa diferit de SARS, in special pentru ca provoaca o insuficienta renala rapida.