Un prim caz de poliomielita a fost diagnosticat la un copil in zonele tribale din nord-vestul Pakistanului, dupa ce talibanii au interzis vaccinarea, anul trecut, relateaza AFP.

"Cazul a fost detectat in Waziristanul de Nord unde vaccinarile au fost interzise in iunie. Este primul caz de cand am oprit campania, anul trecut", a declarat Elias Durry, coordonatorul campaniei de vaccinare in Pakistan al Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS).

Waziristanul de Nord este unul dintre cele sapte districte tribale semi-autonome din nord-vestul pakistanez, la granita cu Afghanistanul, servind drept refugiu talibanilor si altor grupari afiliate al-Qaeda. Insurgentii se opun vaccinarii impotriva poliomielitei iar apelul lor a fost urmat de sefii de triburi.

Pakistanul este una dintre cele trei tari ale lumii unde poliomielita este in continuare endemica. "Suntem ingrijorati deoarece acest nou caz este un exemplu al unei epidemii mai mari in regiune", a adaugat Durry.

Eforturile pentru eradicarea poliomielitei au fost franate in cursul ultimilor ani de catre insurgenti, atacuri impotriva persoanelor care se ocupau de aceste vaccinari si zvonuri false potrivit carora vaccinul creeaza infertilitate si nu este in conformitate cu preceptele islamului.

Aceasta neincredere a fost alimentata si de dosarul Shakeel Afridi, un doctor care a fost condamnat pentru ca a participat la o falsa campanie de vaccinare impotriva hepatitei, organizata de CIA pentru a se asigura ca Osama bin Laden se afla la Abbottabad, in nord-vestul Pakistanului, unde a fost si ucis.