Un deputat norvegian de dreapta solicita inchiderea granitelor regatului grupurilor organizate de romi, bulgari si francezi, descriindu-i pe acesti drept cunoscuti infractori, transmite AFP.

Per Sandberg, numarul doi din Partidul Progresului, formatiune a carei pozitie anti-imigratie este cunoscuta si principala forta de opozitie din Parlamentul norvegian, a sugerat "trei masuri immediate pentru a opri fluxul de cersetorie si criminalitate" intr-un text publicat joi, arata agentia de presa citata.

"Politia poate (pe baza legislatiei existente) opri la frontiera grupurile organizate de romi, de bulgari sau de francezi, pentru ca stim din experienta ca aceste persoane tulbura ordinea publica si este de asemenea dovedit ca se angajeaza, in numar mare, in activitati infractionale", sustine deputatul norvegian.

Sandberg, care este si presedintele comisiei parlamentare pentru justitie, nu a putut fi contacta pentru comentarii, scrie AFP.

In Norvegia are loc la ora actuala o dezbatere aprinsa privind posibilitatea interzicerii cersitului intr-una dintre cele mai bogate tari europene, care se pregateste pentru alegeri parlamentare in luna septembrie. Potrivit sondajelor, alegerile legislative ar putea permite Partidul Progresului sa preia puterea in cadrul unei coalitii cu Partidul Conservator din Norvegia.

Potrivit presei norvegiene, textul deputatului de dreapta a vizat initial doar populatia roma insa, pentru a nu parea ca ii stigmatizeaza pe imigrantii romi, i-a adaugat pe francezi si bulgari pe lista indezirabililor.

Contactata de AFP, ambasada Frantei la Oslo nu a dorit sa comenteze pe acest subiect.