Intentia ziarului Adevarul a fost precis sa atraga atentia romanilor asupra posibilitatii de a-si schimba in mod legal numele dat la nastere, daca acesta este fistichiu sau chiar penibil. Iata insa ca si presa straina se intereseaza de statistica numelor romanesti. Welt online publica in 2 mai un articol de rasu-plansu pentru neamul nostru cel inventiv: "Cine se cheama Semafor sau Sfarc e roman". Halal! Si in Germania e plin de nume caraghioase, porcoase sau pur si simplu ciudate, insa nu orice nume de botez e acceptat de autoritati.

"Romanii isi apreciaza tara pe o o tara a tuturor posibilitatilor - nimic nu e acolo prea nebunesc. Nici la nume nu exista granite ale fanteziei, cum o demonstreaza acum o statistica", scrie autorul articolului din Welt.de. Ce atrage atentia publicatiei germane? Pe langa milioanele de nume biblice, ca Maria si Gheorghe, in statistica apar nume probabil de neinteles pentru nemtii obsedati de igiena si curatenie, ca Nespalatu, Jegu sau Gunoi.

Demn de remarcat li se mai pare si faptul ca "romanii isi boteaza copiii cu nume de marci de masini, functii publice, continente, arme si organe". E vorba de Dacia, Logan, Solenza, Renault sau Mercedes (cu observatia ca ultimul e un prenume de femeie spaniol). Cu numele politiei n-au fost procopsite in Romania decat trei persoane. Mult mai multe insa, cu prenumele Ministru sau Presedinte.

La organe se sta si mai bine, intalnim nume falnice cum e Sfarc, Putica, Buca si Coi. Pe 1.600 de femei din Romania le cheama Pussy. Nu e vina parintilor, probabil, ca n-au stiut ca in germana substantivul cu pricina indica organul genital feminin. Autorul articolului din Die Welt deduce ca frecventa acestui nume de botez s-ar datora publicitatii pornografice din Internet.

Daca pe unul il cheama Farmacie si pe altul Semafor, mult mai multi romani, adica 850, se numesc Nebunu, dupa statistica citata de Adevarul. Cu nume ca Sentiment-Brusli, Hitler sau Bin Laden, unii mai smecheri vor insa sa iasa din tipare. Iar cand prenumele e Termopan, Paracetamol, Televizor sau Q7, se poate spera chiar la un strop de nemurire.

Ne-am uitat un pic si la nemti. Cu doua doamne numite Sutademarci (Hundertmark), respectiv Douazecidesilingi (Zwanzigschilling) am vorbit personal, de la birou. Dar mult mai multe revelatii poti avea rasfoind cartile de telefon. Cineva a facut-o si a gasit "minuni".

De la Pestecopt (Backfisch) la Vremerea (Bosewetter), Taietordemarar (Dillschneider), Gauradevulpe (Fuchsloch), Castravete (Gurke), Tarafoamei (Hungerland), Carnedevitel (Kalbfleisch), Omuldeveceu (Klomann), Virgula (Komma), Sarutulmeu (Meinkuss), Milion (Million), Amiaza (Mittag), Timpumed (Nasswetter), Niciodatavesel (Nimmerfroh), Patrunjel, Rebel, Carnecruda, Aluatacru, Virus sau Carnacior (Wurstle) samd, samd, gasesti tot ce-ti vrea inimioara pentru o portie de buna-dispozitie.

Elias-Exclusiv, Frauke-Famos, Emelie-Extra. Cu unele dorinte de prenume pentru bebelusii lor, considerate de autoritatile din Germania drept excentrice, parintii au ajuns la judecata. Emelie-Extra a asteptat un an fara certificat de nastere, pana cand s-a dat sentinta la tribunal. In cazul ei, pozitiv. In alte cazuri, cum au fost cele ale unor potentiali "Agfa", "Lenin", "McDonald" sau "Stricapacea" (Storenfried-un film de animatie propagandistic din perioada nazista), verdictul a fost negativ.

La starea civila germana s-au mai refuzat, in ultimii ani, si alte propuneri de nume de botez: Crazy Horse, Whisky, Iaurt, Millenium, Ianuarie, Porsche, Borussia, Menta, Cireasa, Nuimprumutnimic (Verleihnix), Gramofon, Satan, Sputnik, Woodstock, Morcov, Rasputin, Soho si Schroder. Ultimul, ca prenume. Ca nume, il stim de la fostul cancelar german.

Regulile oficiale, despre cum poate sa se numeasca cineva sau nu, sunt neclare. Chiar si in Germania, unde aproape totul e bine reglementat, nu exista legi in acest sens. Exista doar linii directoare, dintre care cea mai importanta este ca prenumele dat copilului sa nu-i pericliteze binele in societate. De exemplu, sa nu-l expuna la batjocura in gradinite si scoli.

Prenumele mai trebuie sa reflecte, pe cat posibil, sexul copilului, adica sa fie in mod uzual un nume masculin sau feminin. De aceea, nume incerte cum sunt Kai si Kim trebuie sa fie insotite de un alt prenume, generandu-se astfel prenumele dublu, in care sexul copilului sa fie evident.

In Germania exista centre de consiliere pentru viitorii parinti, in care se discuta si problema prenumelui copilului care urmeaza sa vina pe lume. Astfel, acum cativa ani, la un astfel de centru a venit o pereche care voia sa-si boteze baiatul "Alfalfa", dupa numele unui personaj zapacit, dintr-un serial pentru copii, care li s-a parut "tare dragalas". Li s-a recomandat sa-i mai dea un prenume, mai "normal". Acum, Justin Alfalfa are cinci ani si se jeneaza putin de cel de-al doilea nume. Acasa si la gradinita, toata lumea ii spune Justin.