Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi ca vrea sa supuna unui referendum orice acord de pace cu palestinienii, informeaza Mediafax.

Benjamin NetanyahuFoto: Agerpres/AP

"Daca vom ajunge la un acord de pace cu palestinienii, vreau sa-l supun unui referendum", a afirmat Netanyahu, in timpul unei conferinte cu ministrul elvetian al Afacerilor Externe, Didier Burkhalter, potrivit unui comunicat al serviciilor sale, citat de AFP.

Netanyahu a facut aceasta declaratie intr-un moment in care Statele Unite doresc sa incurajeze o relansare a negocierilor intre Israel si palestinieni, intrerupte in toamna anului 2010.

In septembrie 2010, el s-a declarat in favoarea unui referendum asupra oricarui acord incheiat cu palestinienii.

Comentatorii au apreciat la acea vreme ca premierul incearca sa neutralizeze radicalii din coalitia sa, care se opun oricarei concesii teritoriale in Cisiordania ocupata, lasand decizia finala la mana alegatorilor.

In noiembrie 2010, Parlamentul israelian a adoptat o propunere de lege care impune pentru prima oara validarea prin referendum a oricarei retrageri de pe teritoriile pe care se exercita legea israeliana, inclusiv Platoul Golan si Ierusalimul de Est, acupate si anexate de Israel, inaintea ratificarii unor eventuale tratate de pace cu Siria sau palestinienii.

Aceasta lege prevede insa anularea consultarii populare, daca o majoritate calificata de doua treimi dintre deputati (80 din 120) se pronunta in favoarea retragerii.