Parlamentul cipriot a aprobat marti seara, cu un rezultat foarte strans, planul european de salvare financiara a tarii, care prevede masuri de austeritate draconice pentru insula mediteraneana in pragul falimentului, scrie presa internationala. Votul parlametnului deschide calea acordarii unei prime transe de 10 miliarde de euro in luna mai.

Acordul incheiat cu Troica (Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana) a fost adoptat de 29 deputati, iar 27 au votat impotriva. Deputatii partidului la putere Disy (dreapta), cei ai partenerului de centru Diko si singurul parlamentar al formatiunii Evroko (centru) au aprobat planul. Partidele Akel (comunist) si Edek (social democrat), un ales al Verzilor si doi independenti au votat impotriva.

"Este un acord care inseamna ca sectoarele cele mai slabe ale societatii vor fi nevoite sa faca sacrificii dureroase la fel ca si restul societatii. Este singura metoda prin care putem evita falimentul", a declarat presedintele Disy, Averoff Neophytou.

Cateva sute de manifestanti au protestat in fata Parlamentului fata de conditiile acordului care prevede reducerea drastica a sectorului bancar, taxe mai mari si reducerea cheltuielilor in sectorul public. Ciprul va trebui si sa privatizeze anumite societati publice. Totodata, impozitul pe societati va creste de la 10% la 12,5%.

Planul mai prevede o contributie de 13 miliarde de euro a Ciprului. O parte din suma va proveni din impozitarea cu pana la 60 % a depozitelor bancare de peste 100.000 de euro din principala institutie bancara din insula, Bank of Cyprus. Cea de-a doua banca importanta, Laiki, va fi lichidata.