Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marti, in favoarea Iuliei Timosenko, condamnand Ucraina pentru detentia "arbitrara si ilegala" a fostului prim-ministru, informeaza AFP.

Judecatorii de la Strasbourg au condamnat Ucraina pentru patru incalcari ale drepturilor fundamentale ale Iuliei Timosenko. CEDO "a declarat, in special, ca detentia Iuliei Timosenko a fost arbitrara".

Judecatorii au constatat mai multe incalcari ale articolului 5 ("Dreptul la libertate si la siguranta") si ale articolului 18 ("Limitarea folosirii restrangerilor drepturilor") din Conventia Europeana a Drepturilor Omului.

Cu toate acestea, CEDO a respins plangerea privind presupusele rele tratamente la care ar fi fost supusa Timosenko.

Condamnata definitiv in august 2012 la 7 ani de inchisoare pentru abuz de putere, Iulia Timosenko a sesizat CEDO la cateva zile dupa plasarea in arest preventiv. Fostul premier a reclamat ca nu ar fi beneficiat de tratament medical adecvat in intervalul august 2011 - mai 2012.

Judecatorii cred ca fosul premier ucrainean a fost impiedicat sa conteste in instanta plasarea in detentie. Totodata, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aratat ca incarcerarea celei care "a condus unul dintre principalele partide de opozitie" nu a fost motivata de riscul ca ea s-ar putea sustrage autoritatilor judiciare, ci de "alte motive".

Imediat dupa ce instanta a anuntat decizia, avocatul Iuliei Timosenko, Sergui Vassenko, a solicitat presedintelui ucrainean Viktor Ianukovici sa ii elibereze "imediat" clienta.

"Fac apel la presedintele Ianukovici sa nu faca recurs si sa puna imediat in aplicare aceasta decizie. Iar singura modalitate de a face acest lucru este eliberarea imediata a doamnei Timosenko", a subliniat avocatul, citat de AFP.

"Presedintele se teme de doamna Timosenko, pentru ca este singura personalitate politica capabil sa il bata in orice scrutin electoral. Acesta este motivul pentru care este in inchisoare!", a afirmat avocatul.

Ambele parti au la dispozitie trei luni pentru a solicita o reexaminare a cauzei de catre autoritatea suprema a CEDO, Marea Camera.