Italia este pe moarte din cauza politicilor de austeritate, a afirmat luni premierul Italiei, Enrico Letta, care a afirmat ca "politicile in favoarea relansarii nu mai pot astepta".

"La nivelul institutiilor europene, vom individualiza strategiile pentru a ajunge la crestere, fara a compromite asanarea finatelor publice, a adaugat acesta, in discursul prin care si-a prezentat programul de guvernare, citat de AFP.

"Reducerea presiunii fiscale fara indatorare va fi un obiectiv permanent al acestui guvern, in toate domeniile", a adaugat acesta, anuntand suspendarea platilor prevazute in iunie pentru nepopularul impozit asupra resedintei principale, introdus de Mario Monti, precum si o "reforma completa" a sistemului de impozitare.

Noul sef al guvernului a anuntat ca prima masura a guvernului sau va fi suprimarea salariilor pentru ministrii care sunt si parlamentari si care incaseaza o indemnizatie in calitate de alesi.

"Pentru a da exemplu, primul act al guvernului va fi suprimarea salariilor ministrilor care sunt si parlamentari", a explicat Letta, care a precizat, in discursul sustinut in fata deputatilor, ca ministrii nu stiau nimic despre aceasta masura.

UE traverseaza o criza de legitimitate

Uniunea Europeana traverseaza o criza de legitimitate si este nevoie de un efort "pentru a deveni un motor de dezvoltare durabila", a continuat acesta, care s-a declarat in favoarea unei "Europe federale".

"Europa este in criza de legitimitate si, in momentul in care cetatenii au cel mai mai mult nevoie, ea trebuie sa redevina un motor al cresterii durabile", a spus primul ministru, in Camera Deputatilor.

Pentru a demonstra ca guvernul sau este pro-european, Letta a anuntat ca primele deplasari le va face la "Bruxelles, Berlin si Paris".

Raspunsul la problemele UE "este deci o mai mare integrare care duce spre o Europa federala", a subliniat tanarul sef de guvern.

Letta a precizat ca Italia va respecta angajamentele asumate fata de UE dar si-a exprimat speranta ca va avea "o marja de manevra" mai mare in negocierile cu Comisia Europeana pentru a putea finanta politicile de relansare economica.