Parlamentul din Grecia a adoptat o lege privind noile masuri de austeritate cerute de troica creditorilor(UE, BCE, FMI) care vizeaza, in prinicpal, restructurarea sectorului public si concedierea a mii de functionari, noteaza AFP. Legea a trecut cu 168 de voturi din 292 de membri prezenti, 123 de deputati votand impotriva.

Legea prevede concedierea a 15.000 de functionari pana in 2014, dintre care 4000 in 2013. Aceasta masura deschide calea spre plata unei noi transe a imprumutului acordat de zona euro si FMI Greciei, un total de 8,8 miliarde de euro.

Functionarii afectati de lege sunt cei sanctionati pentru coruptie sau incompetenta.

Duminica seara a avut loc o demonstratie la care au participat 8000 de persoane, organizata la apelul sindicatelor din sectorul public si privat, in piata Syntagma.

Confederatia functionarilor greci (Adedy) a denuntat „taierea locurilor de munca si distrugerea serviciilor publice”.

Pe langa restructurarea sectorului public, legea adoptata prevede extinderea impozitului pe proprietate, introdus in 2011, dar redus cu 15%.

Ministrul de Finante Yannis Stournaras a explicat ca procedura de urgenta este necesara pentru ca Eurogrupul (reuniune a ministrilor de finante din zona euro) trebuie sa ia o decizie luni cu privire la continuarea platii imprumutului[…] de care Grecia are nevoie pentru a plati salariile si pensiile.

Partidele din opozitie au denuntat un amendament depus de Stournaras „in ultimul minut” , care prevede reducerea salariului minim lunar de la 580 de euro, cat este in prezent, la 490 de euro.