Premierul japonez Shinzo Abe a ajuns duminica la Moscova, aceasta fiind prima vizita a unui sef de guvern nipon in Rusia in ultimii 10 ani, in care se va discuta situatia Insulelor Kurile, revendicate de Japonia, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"In timpul acestei vizite vreau sa stabilesc relatii personale de incredere, vreau sa ne punem de acord asupra relansarii negocierilor privind semnarea unui tratat de pace", a declarat Abe agentiei Itar-tass, inainte de a se imbarca in avion.

Moscova si Tokyo isi disputa patru insule din arhipelagul Kurile de Sud, numite Teritoriile din nord in Japonia, si anexate de sovietici la finalul celui de-al doilea razboi mondial.

Premierul nipon a declarat ca spera ca aceasta vizita, care va dura pana marti, va da "un nou impuls dezvoltarii pe termen lung al relatiilor ruso-japoneze".

In 2010, Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei, a provocat nemultumirea Japoniei, devenind primul sef de stat rus care a mers in Insulele Kurile. Premierul japonez de la acea vreme, Naoto Kan, a catalogat aceasta vizita "o insulta impardonabila".