Italia ar trebui sa infrunte Europa in privinta austeritatii si a plafonarii de 3% pentru deficit, a afirmat vineri, intr-un interviu pentru Corriere della Sera, Silvio Berlusconi, al carui partid ar urma sa faca parte din viitorul guvern, scrie AFP.

"Am putea avea in vedere confruntarea Europei, sa explicam ca plafonul de 3% pentru deficit si tratatul fiscal sunt corecte dar nu in atunci cand ne aflam in recesiune", spune fostul premier.

"Mi se pare ca Bruxelles-ul este de asemenea pe punctul de a se convinge ca exista un exces de austeritate", a adaugat acesta.

Il Cavaliere precizeaza ca si-ar dori sa fie ministru de Finante in noul guvern, dar recunoaste ca acest lucru este imposibil, sugerand insa numirea unui membru al partidului sau, Renato Brunetta, in aceasta functie.

Brunetta a fost extrem de critic asupra rolului Germaniei in Europa si s-a opus bugetului de austeritate impus de guvernul lui Mario Monti, inclusiv in ceea ce priveste impozitul funciar extrem de nepopular asupra resedintei principale.

Guvernul Mario Monti "a provocat dezastre cu excesul sau de rigoare (...) acum trebuie un guvern politic care sa poata relansa economia. Daca vor sa faca lucrurile bine, ar trebui sa apeleze la mine", a mai spus Berlusconi.

Enrico Letta, membru de marca al stangii moderate desemnat drept premier de presedintele Giorgio Napolitano, continua vineri consultarile pentru formarea unui guvern de coalitie intre Partidul democrat (PD, stanga), PDL (Berlusconi) si centristii lui Mario Monti.