Seful Statului Major interarme american, generalul Martin Dempsey, a anuntat joi, in Japonia, ca trupele americane sunt pregatite pentru orice eventualitate in cazul unor "provocari" din partea Coreei de Nord, potrivit Mediafax.

"Vom face totul pentru a descuraja Coreea de Nord de la orice provocare", a declarat generalui Dempsey in fata militarilor de la baza aeriana americana Yokota Air Base, la vest de Tokyo.

"Va pot garanta ca suntem pregatiti alaturi de aliatii nostri japonezi sa protejam cetatenii si instalatiile celor doua state", a declarat acesta.

Anterior, ofiterul cu cel mai inalt grad american a transmis acelasi mesaj (apararea Japoniei) in cadrul unei escale la Beijing.

Acesta le-a transmis liderilor chinezi hotararea Washingtonului de a-si apara aliatul japonez, in contextul in care relatiile dintre Beijing si Tokyo sunt foarte tensionate din cauza unui conflict teritorial in marea Chinei meridionale.

In urma incursiunii recente a opt nave guvernamentale chineze in apele teritoriale ale insulelor administrate de Japonia, Senkaku, revendicate de Beijing sub numele de Diaoyu, premierul japonez Shinzo Abe a avertizat ca fortele japoneze vor folosi, daca va fi necesar, forta pentru a respinge chinezii in caz de debarcare.

La 14 aprilie, secretarul de Stat american John Kerry, aflat in vizita in Japonia, a prevenit deja ca Statele Unite sunt "determinate sa apere Japonia", dupa ce Coreea de Nord a amenintat tara cu un atac nuclear.

"Statele Unite sunt pe deplin hotarate sa apere Japonia", a subliniat Kerry in cadrul unei conferinte de presa alaturi de ministrul japonez al Afacerilor Externe Fumio Kishida.

Un oficial de rang inalt din cadrul Ministerului japonez al Afacerilor Externe a declarat joi pentru AFP ca relatia cu Statele Unite reprezinta pentru Japonia "cea mai importanta prioritate".

Tokyo apreciaza "reechilibrarea diplomatiei americane catre Asia. Avem nevoie de angajamentul american", a adaugat acesta.