​Sute de internauti iau parte in ultimele zile la diverse campanii online prin care cer eliberarea lui Djohar Tsarnaev, acuzat de autoritatile americane ca ar fi unul din cei doi suspecti care au realizat dublul atac cu bomba din timpul maratonului de la Boston, in urma caruia si-au pierdut viata trei persoane, iar alte 170 au fost ranite. Mai multe mesaje pe site-ul Twitter proclama inocenta tanarului de 19 ani, in timp ce solista trupei Dresden Dolls a scris ''Un poem pentru Djohar''.

Pagina de Facebook dedicata suspectuluiFoto: Captura ecran

Potrivit ''The Daily Caller'', sute de internauti au trimis mesaje pe site-urile de socializare in care sustin ca Djohar este nevinovat. Tsarnaev, un cecen devenit cetatean american anul trecut, a primit sustinere din partea mai multor utilizatori ai paginii Twitter, multi folosind hastag-ul #freejahar (Djohar folosea pe Twitter numele de ''Jahar”).

Altii au trimis mesaje ce contineau hastag-ul #PrayforJahar, iar cel putin unul dintre utilizatorii serviciului a sugerat inscriptionarea de tricouri cu mesaje de sustinere a tanarului Tsarnaev.

De asemenea, pe site-ul de socializare Facebook au fost create mai multe pagini de sustinere pentru suspectul in atacurile de la Boston.

Un grup intitulat ''Djohar Tsarnaev este inocent'' avea miercuri dimineata peste 14.100 de membri. ''Credem cu adevarat ca a fost o inscenare si ca nu exista suficiente dovezi ca el sa fie acuzat'', explica grupul.

Un alt grup grup, ce are peste 2000 de membri, sustine ca ''Djohar Tsarnaev este nevinovat pana la prezentarea dovezilor!''

''Ei il acuza in mod clar pe djohar tsarnaev de implicare in masacrul din boston, insa unde este dovada pentru asta? Vad doar un baiat cu un rucsac, dar au fost atat de multi oameni cu rucsacuri. Aratati-ne dovada! poate fratele sau a facut-o, dar nu Djohar. Nu cred asta!'', se scrie in pagina de pe Facebook.

Pe pagina altui grup de pe Facebook ce se intituleaza simplu ''Djohar Tsarnaev'' au fost postate mesaje in care tanarul in varsta de 19 ani este numit ''eroul", "eroul nostru'' si ''legenda maratonului de la Boston''.

Alti internauti sustin ca Tsarnaev, un cecen care a ajuns in Statele Unite venind din Kirghistan, ar fi persecutat din cauza faptului ca este musulman. Un internaut pe nume Justin Abbott a scris pe forum ca ''urasc ca atunci cand se intampla ceva trebuie sa fie mereu musulmanii. De ce guvernul american ii uarste atat de mult pe musulmnani?”

Pe de alta parte, ''The Huffington Post'' a scris ca solista trupei Dresden Dolls, Amanda Palmer, a starnit controverse aprinse dupa ce a scris o poezie dedicata lui Djohar Tsarnaev.

Palmer (32 ani) a postat pe pagina ei de internet o poeyie in care cere empatie pentru tanarul acuzat de tragedia de la Boston.

Djokhar Tsarnaev

Djokhar Tsarnaev

Foto: Agerpres/AP

Poezia intitulata "A Poem For Dzhokhar" este scrisa la persoana a II-a si este o lista a lucrurilor pe care, in opinia autoarei, tanarul Tsarnaev nu le cunoaste, printre care numarul de pachetele de primavara vietnameze ce trebuie comandat sau "cat de valoroasa e durata bateriei telefonului iPhone atunci cand te ascunzi pe fundul barcii''.

Site-ul Gawker a scris ca opera lui Palmer ar fi ''cea mai proasta poezie din toate timpurile''.

Iata mai jos cateva dintre versurile poeziei dedicate lui Djohar:

''you don’t know how it felt to be in the womb but it must have been at least a little warmer than this.

you don’t know how intimately they’re recording your every move on closed-circuit cameras until you see your face reflected back at you through through the pulp.

you don’t know how to stop picking at your fingers.

you don’t know how little you’ve been paying attention until you look down at your legs again.

you don’t know how many times you can say you’re coming until they just stop believing you.

you don’t know how orgasmic the act of taking in a lungful of oxygen is until they hold your head under the water".

La sfarsitul poeziei, Palmer a postat un link catre The One Fund, un site de strangere de fonduri creat pentru a ajuta victimele afectate de tragedie.

Dupa ce sute de cititori au criticat-o pentru poezie, Palmer a scris ca: "Nu este vorba despre mine. sau despre el. este de fapt despre toata lumea'', precizand ulterior pe contul ei de Twitter ca ''poezia este de fapt mai mult decat ceea ce credeti voi ca este. cititi-o din nou''.