Suspectul in atentatele cu bomba de la maratonul din Boston, Dzhokhar Tsarnaev, a declarat anchetatorilor ca fratele sau mai mare, Tamerlan, s-a aflat in spatele atentatelor si ca nicio organizatie terorista nu a fost implicata, potrivit unei surse guvernamentale citate de CNN.

Tamerlan si Djohar TsarnaevFoto: Colaj foto - Sursa: Agerpres/AP

Interogatoriul preliminar cu Tsarnaev arata ca cei doi frati se potrivesc profilului jihadistilor auto-radicalizati. Djokar, aflat intr-un spital din Boston, a spus ca fratele sau, ucis de politisti vineri, dorea sa apere Islamul de la atac.

Sursa a precizat ca interviurile sunt preliminare si ca declaratiile suspectului trebuie verificate si urmate de noi interviuri de anchetatori.

Un oficial federal din cadrul fortelor de ordine a declarat pentru CNN ca, desi investigatorii nu au observat vreun lucru care sa indice ca suspectii au actionat impreuna cu altcineva, sunt necesare multe eforturi pentru confirmarea acestui lucru.

Dzhokhar, in varsta de 19 ani, a fost acuzat de utilizarea si conspirarea la utilizare de armament de distrugere in masa care a provocat morti si un capat de acuzare de distrugere cu reavointa a unei proprietati cu ajutorul unui dispozitiv exploziv care a provocat morti.

El era puternic sedat si respira cu ajutorul ventilatorului, insa era "alert, competent din punct de vedere mental si lucid" in timpul scurtei audieri desfasurate langa patul de spital.

In timpul acestei audieri, Tsarnaev a comunicat mai mult dand din cap afirmativ, desi o data a raspuns "nu" cand magistratul l-a intrebat daca isi poate permite un avocat.

Anchetatorii l-au intrebat daca mai sunt si alte bombe, ascunzatoare de explozitbil sau arme, in afara de cele deja gasite de catre politie si daca in atac a fost implicat si altcineva, a declarat pentru CNN o sursa apropiata investigatiei. Investigatorii intra in salonul in care se afla Tarnaev la un interval de cateva ore, punand intrebari in prezenta unor medici, potrivit acestei surse.

Magistratul a stabilit pentru 30 mai o audiere.