Agentii FBI il interogasera in 2011 pe Tamerlan Tsarnaev, unul dintre fratii suspectati de comiterea atacului de la Maratonul din Boston, relateaza Reuters. FBI l-a interogat pe tanarul in varsta de 26 de ani, in 2011, la solicitarea unui stat strain, care nu a fost dezvaluit. Mama fratilor Tamerlan si Djokhar Tsarnaev (19 ani) sustine ca fiul ei cel mare s-a aflat sub supravegherea FBI timp de cel putin trei ani.

Tamerlan TsarnaevFoto: Agerpres/AP

UPDATE Reuters informeaza, citand surse din randul fortelor de ordine, ca Tamerla Tsarnaev fusese investigat de FBI in 2011 la solicitarea Rusiei.

FBI a informat vineri ca interviul cu Tsarnaev din 2011, realizat un urma unor informatii furnizate de un guvern strain, verificarile calatoriilor acestuia, activitatilor pe internet si al legaturilor suspectului cu alte persoane "nu au indicat (la acea vreme - n.red.) nicio activitate terorista".

"Interogatoriul nu a produs informatii clare, astfel ca dosarul a fost clasat", a precizat o sursa pentru CNN, cu privire la interogatoriul lui Tamerlan Tsarnaev realizat de FBI. Informatia demonstreaza insa ca cei doi frati erau cunoscuti de autoritatile federale americane inainte de atentatele din Boston.

Zubeidat Tsarnaeva, mama celor doi suspecti, sustine ca fiul cel mare, Tamerlan Tsarnaev, s-a aflat sub supravegherea FBI timp de cel putin trei ani, transmite Reuters. Ea a declarat pentru postul rus de televiziune de limba engleza "Russia Today" ca, in opinia sa, fiii ei sunt nevinovati si ca li s-a intins o capcana.

"El (Tamerlan) a fost controlat de FBI timp de trei pana la cinci ani", a spus mama celor doi tineri, care a vorbit in engleza si a folosit traducerea directa in engleza a unui cuvant din rusa care inseamna monitorizat, precizeaza Reuters.

"Stiau ce facea fiul meu, stiau ce site-uri de internet accesa", a povestit Zubeidat Tsarnaeva. Russia Today a precizat ca interviul a fost realizat telefoni, in ceea ce Russia Today, mama celor doi suspecti aflandu-se in Mahacikala, un oras din regiunea rusa Daghestan.

Zubeidat Tsarnaeva a reiterat astfel afirmatiile tatalui tinerilor, Anzor, care a declarat in urma cu o zi ca, in opinia lui, li s-a intins o capcana.

"Este intr-adevar un lucru greu de auzit. Si, ca mama, ce pot sa spun este ca eu sunt foarte sigura, suta la suta sigura, ca este o inscenare", a adaugat Zubeidat Tsarnaeva.

Oficiali guvernamentali americani au declarat ca cei doi frati nu au fost sub supraveghere ca posibili militanti. Insa FBI a informat, intr-o declaratie, ca in 2011 l-a interogat pe Tamerlan la cererea unui guvern strain, pe care nu l-a numit. Biroul Federal de Investigatii precizat ca problema a fost inchisa deoarece interogarea lui Tamerlan si a unor membri de familie "nu a constatat nicio activitate terorista, interna sau externa".

Reuters noteaza ca declaratia FBI este prima dovada ca familia a ajuns in atentia unor oficiali din domeniul securitatii dupa ce a emigrat in SUA, din Daghestan, in urma cu aproximativ un deceniu.

Tamerlan Tsarnaev, in varsta de 26 de ani, a fost ucis vineri dimineata intr-o operatiune a politiei. Adolescentul Djokhar Tsarnaev a fost arestat in cursul noptii de vineri spre sambata si este in stare grava. Djokhar Tsarnaev, in varsta de 19 ani, era cautat activ de peste 9.000 de agenti ai fortelor de ordine de aproape 24 de ore.

Fratii Tsarnaev sunt originari din Cecenia, o republica separatista rusa cu populatie predominant musulmana. Cei doi au fost scolarizati in Daghestanul vecin, o regiune afectata, de asemenea, de insurgenta separatista islamista impotriva Federatiei Ruse.

Fratele mai mic venise in Statele Unite cu parintii, in anul 2002. Fratele cel mare a sosit in SUA cativa ani mai tarziu. Ulterior, parintii celor doi au revenit in sudul Rusiei.

Parintii celor doi suspecti in cazul atentatelor din Boston sunt sceptici in legatura cu implicarea lor in acest act terorist, considerand ca este posibil sa fie o inscenare.

Weekley Standard informeaza, citand BuzzFeed, ca presedintele cecen Ramzan Kadarov a declarat ca, in cazul in care se dovedeste ca cei doi tineri sunt intr-adevar vinovati pentru atacul dublu de luni din Boston, educatia primita in SUA este de vina pentru activitatea terorista a fratilor Tsarnaev.

"Orice incercare de a face o legatura intre Cecenia si fratii Tsarnaev - in caz ca sunt vinovati - este inutila. Ei au crescut in Statele Unite, iar atitudinile si credintele lor s-au format acolo. Este nevoie sa cautam radacinile acestui rau in America. Intreaga lume trebuie sa lupte impotriva terorismului - noi stim asta mai bine decat oricine altcineva. Speram ca toti cei afectati sa se insanatoseasca si plangem impreuna cu americanii", a spus presedintele Kadarov.