Cel de-al doilea suspect in atentatele de la maratonul din Boston, Djokhar Tsarnaev, a fost spitalizat vineri noapte, in stare grava, dupa capturarea sa de catre politie, au anuntat autoritatile americane, transmite AFP.

Djokhar TsarnaevFoto: Agerpres/AP

"Suspectul este intr-o stare grava, la spital", a declarat in cursul unei conferinte de presa seful politiei din Boston, Ed Davis.

"Locuitorii din Boston si din regiune pot fi siguri ca amenintarea a luat sfarsit", a adaugat el, dupa aproape o ora de la arestarea tanarului de 19 ani, care a avut loc vineri seara, in jurul orei locale 20.45 (sambata, 03.45, ora Romaniei).

"A existat un apel catre politia din Watertown", a povestit Ed Davis jurnalistilor. "Un barbat a iesit din locuinta sa, dupa ce a stat in casa toata ziua, conform instructiunilor noastre. A iesit si a vazut sange pe o barca din curtea sa. A deschis prelata barcii si a vazut inauntru un om plin de sange".

Barbatul a anuntat imediat politia, declansand interventia fortelor de ordine.

Un elicopter, cu ajutorul unei tehnologii infrarosu ce permite reperarea emisiilor de caldura, a confirmat prezenta suspectului sub prelata.

"Am avut un schimb de focuri cu suspectul, care se afla in interiorul barcii, iar, in final, echipa FBI specializata in salvarea de ostatici a patruns in barca si l-a capturat pe suspect, care era inca in viata", a precizat seful politiei din Boston.

Negociatorii au incercat inainte sa-l determine sa iasa de bunavoie din barca, a explicat el, insa Djokhar Tsarnaev "nu a comunicat deloc".

Potrivit lui Ed Davis, cei doi suspecti, Djokhar si fratele sau mai mare Tamerlan, au fost reperati dupa uciderea unui politist in campusul universitar al Institutului Tehnologic Massachusetts (MIT), joi seara, apoi dupa ce fratii au luat ostatic un sofer si i-au furat masina (soferul a fost repede eliberat).

Tamerlan a murit din cauza ranilor in noaptea de joi spre vineri, dupa un violent schimb de focuri cu fortele de ordine, in timp ce Djokhar a reusit sa fuga.

Miscarile sale in cele 20 de ore care au urmat raman inca neclare. "Stim ca nu s-a dus direct la barca", ce se afla la doar un cvartal de case distanta de zona care a fost cercetata toata ziua de catre politie, a spus Ed Davis.

Urme de sange au fost descoperite in masina abandonata de catre suspect, apoi intr-o casa din interiorul perimetrului, potrivit lui Davis.

In virtutea unui regim de exceptie pentru "actele de terorism", politistii nu i-au citit lui Djokhar Tsarnaev drepturile acordate oricarei persoane arestate in Statele Unite, care include in special si dreptul de a tacea, a confirmat oficialul FBI Rick Deslauriers.

Vanatoarea celui de-al doilea cecen suspectat ca a organizat atentatele de la maratonul din Boston a luat sfarsit in noaptea de vineri spre sambata, cand Djokhar Tarnaev (19 ani), a fost gasit de politisti ascuns intr-o barca din curtea unui localnic. Oficialii americani le-au multumit locuitorilor din Boston, suspectul fiind prins datorita apelului primit de politie de la un localnic, a scris presa americana.

Djohar Tarnaev a fost capturat, dupa ce fratele sau fusese deja prins de politie in urma cu o zi, dar a murit in urma ranilor produse in schimbul de focuri de autoritatile.

"CAPTURAT!!! Vanatoarea s-a terminat. Cautarea s-a incheiat. Teroarea s-a terminat. Justitia a castigat. Suspectul a fost arestat", a scris politia din Boston pe Twitter.