STIRE ACTUALIZATA Cel putin 156 persoane au murit, iar in jur de 5.500 de persoane au fost ranite intr-un cutremur cu magnitudinea de 6,6 produs sambata dimineata in sud-vestul Chinei, informeaza Reuters citand agentia oficiala chineza, Xinhua.

Cutremurul s-a produs in jurul orei locale 08:02 (03:02, ora Romaniei), in districtul Lushan din provincia Sichuan, aproape de zona in care, in 2008, un cutremur puternic a provocat moartea a aproximativ 70.000 de persoane.

Epicentrul seismului a fost localizat la o adancime de 12 km. Cutremurul s-a produs in apropiere de orasul Ya'an, cu o populatie de 1.5 milioane persoane.

Cutremurul a fost simtit de locuitorii provinciilor invecinate si in capitala provinciei, Chengdu, oamenii parasind cladirile in graba, arata serviciul de microblogging Sina Weibo, echivalentul chinez al Twitter.

Potrivit bilantului anterior dat de agentia oficiala de presa chineza Xinhua, 102 murisera si peste 2.200 de persoane erau ranite, dintre care 147 fiind in stare grava.

Aproximativ 2.000 de militari au fost mobilizati de urgenta pentru a ajuta echipele de interventie pe teren, transmite AFP.

Cutremurul a avut magnitudinea de 6,6, potrivit Institutului american de geofizica (USGS); specialistii chinezi au masurat o magnitudine de 7,0.

Presedintele Xi Jinping si premierul Li Keqiang au declarat ca trebuie depuse toate eforturile posibile pentru salvarea victimelor si limitarea numarului de decese, transmite Reuters.

Premierul Li a sosit in capitala provinciala, Chengdu. si urma sa se deplaseze cu elicopterul spre zona cea mai afectata de cutremu, a anuntat presa de stat.

"Problema cea mai urgenta este sa facem cat mai multe in primele 24 de ore de la producerea cutremurului, momentul principal pentru a salva vieti", a declarat Li, citat de Xinhua.

Potrivit Xinhua, 6.000 de soldati se indreptau spre zona pentru a contribui la eforturile de salvare. Televiziunea de stat CCTV a anuntat ca in Ya'an se mai permite doar accesul autovehiculelor implicate in eforturile de salvare, insa aeroportul Chengdu a fost redeschis.

Cele mai multe decese sun inregistrate in Lushan, unde aprovizionarea cu apa si electricitatea au fost intrerupte. Imaginile de pe site-uri de stiri din China prezinta cladiri rasturnat si oameni raniti tratati in corturi instalate in fata spitalului.

Echipele de salvare in Lushan au scos 32 de supravietuitori din daramaturi, a informat Xinhua.

Din imaginile difuzate de televiziunea publica chineza se obseva ca multe case taranesti si unele cladiri din satele apropiate de epicentru s-au prabusit.

S-au inregistrat numeroase replici, cea mai puternica avand magnitudine de 5,1.