​Jeff Bauman, tanarul care si-a pierdut ambele picioare in atacul din Boston si care a aparut intr-o fotografie devenita simbol al tragediei din orasul american, a ajutat anchetatorii la identificarea celor doi suspecti, transmite Bloomberg. Joi, FBI a dat publicitatii pozele a doi barbati considerati a fi suspecti in cazul atentatelor cu bomba de la maratonul din Boston, precizand ca este vorba de indivizi "inarmati si periculosi". Unul dintre ei ar fi fost prins joi noaptea.

Jeff Bauman, ajutat de Carlos Arredondo si alti doi voluntariFoto: Agerpres

Richard DesLauriers, agentul care conduce ancheta, a declarat ca este vorba despre doi barbati "inarmati si periculosi". In inregistrarea video diufuzata de autoritati, cei doi pot fi observati cum merg pe trotuar, unul dupa celalalt, primul purtand pe cap o sapca inchisa la culoare, iar celalalt una alba.

Biroul Federal de Investigatii a cerut ajutorul cetatenilor pentru identificarea si prinderea celor doi suspecti, avertizandu-i pe oameni sa nu intre in contact cu ei sau sa incerce sa-i retina fiindca sunt "inarmati si periculosi". La cateva ore dupa dufuzarea imaginilor, "Boston Globe" a anuntat ca unul dintre suspectii in atentatul de la maratonul din Boston a fost retinut.

Victima: Suspectul s-a uitat in ochii mei

Potrivit informatiilor difuzate de Bloomberg, Bauman ar fi ajutat agentii FBI la identificarea celor doi suspecti.

Luni, cu doar cateva minute inainte de ora 15, Bauman se afla printre spectatorii ce urmareau maratonul in apropiere de linia de sosire. Tanarul in varsta de 27 de ani, ce lucra casier la un magazin Costco, isi astepta nerabdator prietena, Erin Hurley, una dintre miile de participanti la intrecerea sportiva.

Un barbat purtand o sapca de baseball, ochelari de soare si o haina neagra s-a uitat la Jeff, dupa care si-a luat rucsacul din spate si l-a lasat pe asfalt, potrivit declaratiilor facute de Chris Bauman, fratele victimei.

Dupa doua minute si jumatate, geanta in care se afla dispozitivul improvizat a explodat, ranindu-l grav pe Bauman. O fotografie facuta imediat dupa atacuri, care-l infatiseaza pe Bauman in timp ce era transportat de la locul tragediei intr-un scaun cu rotile spre Boston Medical Center, a facut inconjurul lumii, devenind o imagine simbolica a tragediei care lovise metropola (povestea lui Jeff Bauman si a lui Carlos Arredondo, barbatul cu palarie de cowboy care i-a salvat viata, poate fi citita aici).

Bauman si-a pierdut piciorul drept in atacuri, iar doctorii au fost nevoiti sa-i amputeze si piciorul stang, sub genunchi. In timpul operatiilor, el a fost resuscitat de cateva ori, intrand in stare de soc din cauza pierderii masive de sange suferite.

Chris Bauman a povestit ca fratele lui s-a trezit "sedat de la atatea medicamente, a cerut o foaie de hartie si un creion si a scris rucsac, l-am vazut pe individ, s-a uitat direct la mine".

Suspecti

Suspecti

Foto: FBI.gov

Potrivit Bloomberg, cuvintele scrise de Jeff Bauman ar fi ajutat la dezlegarea misterului legat de identitatea celor care s-au aflat in spatele celui mai grav atentat din Statele Unite dupa atacurile de la 11 septembrie 2001 impotriva World Trade Center din New York si a cladirii Pentagonului din Washington.

Chris Bauman a spus ca, aflat inca la Terapie Intensiva, fratele sau a oferit agentilor FBI o descriere a barbatului pe care l-a vazut cu doar cateva minute inainte de explozii. Informatiile relatate de Jeff au ajutat anchetatorii sa restranga aria suspectilor si sa-i poate identifica pe posibilii atacatori, sustine fratele sau.

"Mi-am petrecut mult timp singur cu el si da, mi-a spus toate detaliile", a afirmat Chris Bauman.

Paul Bresson, un purtator de cuvant al Biroului Federal de Investigatii din Wasgington, a refuzat sa comenteze informatiile relatate de Chris Bauman, afirmand ca ancheta este in desfasurare. Doi agenti de la biroul FBI din Boston au refuzat si ei sa confirme sau sa infirme relatarile fratelui lui Jeff Bauman.

Familia lui Bauman a aflat dupa cateva ore ce s-a intamplat cu Jeff. Bloomberg precizeaza ca parintii tanarului au descoperit ca Jeff Bauman a fost ranit la fel cum a facut-o intreaga lume, vazand la televizor imaginea macabra cu fiul lor, cu picioarele distruse, in timp ce era evacuat de la locul tragediei.

Erika Schneider, sora tanarului, l-a vazut prima pe Jeff. "A sunat-o pe mama, speriata", a spus Chris.

Ulterior, Chris a primit un telefon de la mama lor la restaurantul McDonald's unde lucreaza, in Concord (New Hampshire). "Chris, trebuie sa te grabesti sa vii acasa. S-a intamplat ceva", i-a spus femeia.