Peste 150 de raniti - este cel mai nou bilant al exploziei produse miercuri seara, la ora locala 20:00, la fabrica de ingrasaminte de langa Waco, Texas. Pompierii vorbesc despre riscul ca explozia sa fi lasat in urma circa 60-70 de morti, insa aceste informatii nu sunt oficiale. Explozia a distrus sau afectat cladiri pe o suprafata de 50 de mile (echivalentul a 130 de kilometri patrati) si a provocat evacuarea a jumatate dintre cei 2.800 de locuitori din zona. Primarul Tommy Muska a declarat, miercuri seara, pentru CNN, ca "A fost ca explozia unei bombe nucleare", adaugand ca "Sunt o multime de raniti. Sunt multi oameni care nu vor mai fi aici maine."

Explozie in TexasFoto: Captura Youtube.com

UPDATE 13:30 Primul bilant oficial al exploziei produse in uzina de ingrasaminte din Texas indica intre 5 si 15 morti si peste 160 de raniti, a anuntat joi un purtator de cuvant al politiei locale, citat de AFP.

Cifrele se pot in continuare modifica, dar bilantul "estimeaza pentru moment intre cinci si 15 morti", a spus, in fata ziaristilor, sergentul W. Patrick Swanton, adaugand ca cele trei spitale din regiune trateaza peste 160 de persoane cu diverse rani.

Update 13:00 Potrivit autoritatilor citate de FoxNews, in jurul orei locale 23:00 (07:00 ora Romaniei) incendiul principal era tinut sub control de catre pompieri, insa locuitorii au fost sfatuiti sa ramana in case si sa nu se apropie de zona pentru ca inca exista pericolul unei explozii din cauza scurgerilor de amoniac de la ruinele fabricii.

Autoritatile din West au mai declarat, in jurul orei locale 02:00 (10:00 ora Romaniei) ca inca nu se stie daca exploziile au fost provocate sau au fost un accident.

---

Primarul localitatii, Tommy Muska, a declarat ca participa ca un pompier voluntar la stingerea unui incendiu in apropiere cand explozia s-a produs. "N-am vazut niciodata o astfel de explozie. A fost ca un glob de foc, ca explozia unei bombe nucleare. S-a facut un nor mare ca o ciuperca", a declarat Muska.

Explozia s-a produs miercuri seara, putin dupa ora locala 20:00, in mica localitate West aflata la circa 32 de kilometri in nordul orasului Waco din Statul american TexasOraselul West are o populatie de aproximativ 2800 de locuitori.

Deflagratia a avut loc la o fabrica de ingrasaminte - West Fertilizer Plant - si, potrivit declaratiilor martorilor, s-a auzit pana la peste 70 de kilometri departare.

Potrivit USGS, explozia a produs un cutremur de 2,1 grade pe scara Richter.

Autoritatile au declarat ca explozia a distrus numeroase cladiri, inclusiv un azil de batrani, iar purtatorul de cuvant al Departamentului pentru Siguranta Publica din Texas a declarat ca explozia a cauzat, cel mai probabil, "sute de victime" si a distrus multe case.

Potrivit primarului din West, Tommy Muska, pompierii din localitate s-au deplasat la fabrica de ingrasaminte dupa ce in jurul orei locale 19:00 a fost raportat un incident. Muska a participat si el la operatiune in calitate de pompier voluntar si spune ca dupa 50 de minute de acnd a fost raportat incendiu s-a produs explozia. "Mi-a sarit casca de pe cap, iar ferestrele si usile de pe cladirile din apropiere au fost spulberate", a declarat Muska.

Primarul a mai spus ca la fabrica era, in momentul exploziei, circa cinci-sase voluntari si ca unii nu sunt de gasit momentan.

  • Locul exploziei din West, Waco, Texas (Statele Unite)