La 48 de ore de la dublul atentat cu bomba care a zguduit orasul american Boston, in timpul celebrului maraton, anchetatorii au in posesie imagini cu un suspect, insa au negat miercuri ca au efectuat vreo arestare in acest caz, transmite AFP.

"In pofida informatiilor care sustin contrariul, nu a avut loc nicio arestare in (ancheta privind) atentatul de la maraton", a anuntat politia din Boston pe Twitter, la scurt timp dupa ce CNN a anuntat ca un suspect a fost arestat.

FBI a dezmintit la randul sau orice arestare, subliniind necesitatea ca presa sa fie prudenta, din cauza "consecintelor neintentionate" pe care le pot avea "informatiile inexacte".

CNN a retractat, revenind asupra anuntului sau privind arestarea unui suspect, informatii pe care postul de televiziune a spus insa ca le detine de la mai multe surse apropiate anchetei. CNN a vorbit de "confuzie" si "neintelegere" si a precizat ca un suspect observat pe o camera de supraveghere nu a fost nici macar identificat.

Cu toate acestea, ancheta a progresat miercuri. Potrivit Boston Globe, anchetatorii dispun de "imagini cu un suspect ce cara si, probabil, plaseaza o punga neagra in locul in care s-a produs una dintre cele doua explozii", soldate cu trei morti, intre care un copil, si aproape 180 de raniti.

Potrivit cotidianului, "o camera de supraveghere a unui mare magazin" a premis anchetatorilor sa aiba o "imagine clara a zonei". Imaginile unui canal de televiziune local i-a ajutat de asemenea.

"Avem imaginea unei persoane despre care noi credem ca este un suspect", a declarat pentru AFP o sursa judiciara. "Incercam sa aflam cine este. Aceasta persoana nu este arestata, iar noi nu am identificat-o foarte clar", a adaugat sursa citata, sub protectia anonimatului.

Intre timp, sute de jurnalisti s-au grabit sa ajunga la tribunalul federal din Boston, in asteptarea transferarii unui presupus suspect. Insa tribunalul a fost apoi evacuat, pentru scurt timp, din cauza unei false alarme cu bomba, sporind si mai mult confuzia.

La doua zile de la cel mai grav atentat comis in Statele Unite dupa 11 septembrie 2001, anchetatorii incep de asemenea sa aiba o idee mai clara cu privire la bombele artizanale ce au creat panica si haos in centrul Bostonului, unde zeci de mii de persoane erau stranse luni pentru desfasurarea maratonului.

Insa nu au inca niciun mobil al atacurilor, nicio revendicare si nicio ipoteza nu este conturata intre un act terorist international sau unul intern.

Presedintele Barack Obama, care va merge joi la locul exploziilor pentru a participa la o ceremonie religioasa dedicata victimelor, a declarat marti ca autoritatile nu stiu "inca cine a comis acest atentat si de ce, daca a fost planificat si executat de o organizatie terorista, straina sau americana, sau daca a fost actul unui individ".

FBI, care a cerut in mai multe randuri cooperarea publicului, a difuzat miercuri mai multe imagini cu probe gasite la fata locului, intre care bucati dintr-un sac negru si fragmente dintr-o oala sub presiune indoite de suflul exploziei.

Anchetatorii au facut publice de asemenea fotografii cu bile de metal si cuie ce au fost adaugate bombelor pentru maximizarea impactului, dar si imagini cu ceea ce pare a fi un fragment dintr-un circuit electronic.

Bombele au fost asamblate in doua oale sub presiune de 6 litri, inclusiv un capac de oala fiind gasit pe acoperisul unui hotel de sase etaje din apropiere, a informat miercuri pentru AFP proprietarul cladirii.

Sarcina anchetatorilor este colosala: examinarea probelor colectate de la locul carnagiului, a imaginilor inregistrate de camerele de supraveghere si a peste 2.000 de informatii trimise de public.

Unele elemente colectate sunt apoi trimise pentru analiza la laboratorul FBI din Quantico (statul Virginia).

"Va dura mai multe zile pentru a strange toate datele de la fata locului", a declarat Gene Marquez, oficial din cadrul Biroului pentru alcool, tutun, arme de foc si explozivi din Boston.

CNN a anuntat miercuri, citand o sursa din cadrul FBI, ca anchetatorii americani cred ca au identificat un suspect in cazul exploziilor de la maratonul din Boston. Televiziunea a anuntat apoi, citand de asemenea surse din cadrul anchetatorilor federali, ca a fost efectuata o arestare.

Descoperirea ar fi venit in urma analizarii unei inregistrari video de la un magazin aflat in apropierea locului in care s-a produs cea de-a doua explozie. O alta filmare realizata de un post de televiziune din Boston a contribuit de asemenea la identificare, a mai spus sursa citata, care a refuzat sa faca mai multe precizari, dar a numit descoperirea "o evolutie importanta".

Anterior, o alta sursa din cadrul autoritatilor federale, ce are informatii directe cu privire la desfasurarea anchetei, a declarat pentru CNN ca un capac al unei oale sub presiune - despre care se crede ca a fost folosita in realizarea bombelor - a fost descoperit pe acoperisul unei cladiri din zona exploziilor.

Cu toate ca aceste indicii fac ca investigatia sa avanseze, ele nu dovedesc daca atacurile au fost un act de terorism intern sau strain, mai scrie CNN.

"Daca experienta si expertiza ta este terorismul islamic, acest atentat are caracteristicile Al-Qaida sau ale unui grup din Orientul Mijlociu", a declarat Tom Fuentes, fost director adjunct al FBI. "Daca ai expertiza in gruparile domestice si atacuri ce s-au produs aici, acesta are caracteristicile unui act terorist intern, precum atacurile cu bomba comise in 1996 de Eric Rudolph in timpul Jocurilor Olimpice de vara de la Atlanta", a aratat el.

Fuentes spune ca a investigat ambele tipuri de terorism - din Irak pana in Statele Unite - si considera ca atentatele din Boston au elemente din amandoua.