​La aproape doua zile de la exploziile produse in timpul maratonului de la Boston (SUA), anchetatorii americani nu au reusit sa identifice vreun suspect in atacurile care au provocat moartea a trei persoane (intre care un baiat de opt ani si un student chinez) si ranirea altor 180. Potrivit "The Week", lipsa unui suspect si a motivelor clare din spatele atacurilor n-a impiedicat insa aparitia speculatiilor legate de posibilii responsabili pentru atentate. Militantii islamisti, Coreea de Nord sau chiar guvernul de la Washington sunt indicati ca autori ai atacurilor teroriste.

Cine a facut-o?Foto: Captura de ecran

Doua explozii puternice au avut loc, luni, in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston (statul Massachusetts, nord-estul SUA), in plin centrul orasului. Autoritatile americane au anuntat ca, in urma atacurilor, trei persoane au murit si circa 140 au fost ranite. Cel putin 17 dintre raniti sunt in stare critica, cu membre amputate si rani grave provocate de cele doua bombe improvizate.

Anchetatorii nu au identificat deocamdata vreo persoana sau vreo organizatie responsabila de atacuri, iar presedintele Barack Obama a cerut in mod expres americanilor sa nu faca speculatii legate de posibilii atacatori.

"Inca nu stim cine a facut asta si de ce. Si nu ar trebui trase concluzii pripite inainte de a avea toate datele. Dar sa n-aveti nicio indoiala: vom afla cine si de ce a facut acest lucru. Orice individ sau grup raspunzator va simti intreaga greutate a justitiei", a afirmat liderul de la Casa Alba la cateva ore de la explozii.

Declaratiile presedintelui Obama n-au putut insa impedica aparitia mai multor teorii (unele fanteziste) in legatura cu posibilii atentatori. Iata cateva dintre ele:

* Militantii islamisti

Teoria a aparut aproape imediat dupa atentate. Un material din "New York Post" a indicat faptul ca un cetatean saudit in varsta de 20 de ani a fost retinut de autoritatile din Boston ca "persoana de interes" in acest caz. Potrivit relatarilor, suspectul fusese ranit in explozii si se afla sub paza la un spital din metropola americana. El a fost retinut de mai multi martori, care au declarat ca "se comporta suspect".

Politia din Boston a negat informatia privind retinerea cetateanului saudit, insa postul de televiziune local WABC a anuntat ca anchgetatorii "cauta un barbat cu ten inchis sau o persoana de culoare cu un rucsac negru, imbracat cu un hanorac negru, care dupa accent pare sa fie un strain".

Cautand indicii

Cautand indicii

Foto: Agerpres

Un congresman republican de Iowa, Steve King, a sugerat si el implicarea unui imigrant strain - posibil din Arabia Saudita - aflat in Statele Unite cu o viza de student. Politicianul a spus ca informatiile (desi negate de politia din Boston si de Casa Alba) ar trebui sa duca la incetinirea procesului de refoma a imigratiei in SUA.

Un oficial din domeniul securitatii, vorbind sub protectia anonimatului, a afirmat ca "maniera in care au avut loc atacurile sugereaza ca ele ar fi fost inspirate de Al-Qaeda - daca nu chiar realizate de catre Al-Qaeda in mod direct". Oficialul a adaugat ca acest lucru este indicat de felul in care au fost produse bombele - praf de pusca cu rulmenti si cuie, pentru a amplifica distrugerile. In opinia acestuia, bombele folosite au fost similare cu cele recomandate de Al-Qaeda in "manualele online pentru atacuri teroriste".

Intr-o interventie televizata, Pat Robertson, un conservator extrem de influent, a acuzat musulmanii de atacuri, spunandu-i moderatorului TV: "sa nu-mi vorbiti mie de religia pacii. In niciun caz", in timp ce un alt cunoscut realizator de dreapta, Glenn Beck, a afirmat ca "niciun cetatean america nu arunca in aer oameni necunoscuti. Aceasta este o scena tipica Orientului Mijlociu, nu Americii".

Potrivit "FreeBeacon", autoritatile americane suspecteaza implicarea Al-Qaeda in atac, fara insa sa aiba deocamdata vreo dovada solida. Nimeni nu a revendicat exploziile (un lucru caracteristic metodologiei de atac a Al-Qaeda), iar site-urile jihadiste monitorizate de serviciile de informatii occidentale "au ramas tacute in orele de dupa atentate", au afirmat oficialii. In plus, intrebat daca reteaua Al-Qaeda se afla in spatele atacurilor, un purtator de cuvant al guvernului american a spus ca "e prea devreme sa afirmam acest lucru".

Cu toate acestea, unele surse indica faptul ca bombele ar fi fost realizate din oale sub presiune si construite in asa fel incat sa evite detectarea de catre cainii special antrenati sa gaseasca bombe (vezi aici o fotogalerie cu ceea ce Fox5 Atlanta sustine ca sunt ramasitele dispozitivelor folosite in atacuri). In vara anului 2010, Al-Qaeda a prezentat in revista sa de propaganda "Inspire" un articol intitulat "Cum sa faci o bomba in bucataria mamei tale", in care descria modul de realizare a unor astfel de bombe.

In plus, mai multe declaratii facute recent de jihadisti pe forumurile de discutii ar fi indicat faptul ca un atac pe pamant american era "iminent". De exemplu, un specialist in arme al organizatiei Al-Qaeda, Abdallah Dhu-al-Bajadin, a scris luna trecuta ca organizatia ramane capabila sa realizeze "atacuri spectaculoase in Statele Unite", respingand afirmatiile serviciilor americane de informatii ca reteaua terorista este "in declin".

De asemenea, unii analisti speculeaza ca un mesaj video recent al liderului Al-Qaeda, Ayman al Zawahiri, a continut indicii secrete ca urma sa aiba loc un atac.

Michael Tomasky a scris insa in "The Daily Beast" ca atacurile, desi oribile, "nu par suficient de mari" pentru teroristii arabi. "Tot ceea ce stim despre modul lor de operare - atacul de la World Trade Center din 1993, complotul din 2000 de la Aeroportul din Los Angeles si atentatele de la 11 septembrie 2001 - sugereaza ca ei au scopuri mai mari".

Talibanii pakistanezi, de exemplu, au negat implicarea in atacuri. "Vom ucide americani oriunde ii vom gasi, dar nu avem nicio legatura cu exploziille din Boston", a declarat purtatorul lor de cuvant, Ihsanullah Ihsan. CNN reaminteste ca talibanii pakistanezi au revendicat atentatul esuat din Times Square din New York, din 2010.

* Militiile americane de extrema-dreapta

O teorie care a aparut si ea in mod inevitabil, conform "The Week". Cei mai multi sustinatori ai ideii indica drept dovada ziua atacului - Patriots' Day. Locuitorii din Massachusetts si Maine sarbatoresc Patriots' Day reconstituind primele lupte din timpul Revolutiei americane. "Dar, in ultimii ani, activistii ce sustin Al Doilea Amendament si membrii militiilor moderne, anti-guvernamantale, au incercat sa confiste aceasta zi, care, de asemenea, se afla in apropierea datei ce marcheaza atacul cu bomba din Oklahoma City", a afirmat Sommer Mathis de la "The Atlantic Cities".

In sprijinul acestei teorii, unii analisti au afirmat ca autorii atentatelor din 1995 din Oklahoma City si din

Explozii in Boston

Explozii in Boston

Foto: Agerpres/AP

1996 de la Jocurile Olimpice de la Atlanta au fost americani ce imbratisasera cauze ale miscarilor de extrema-dreapta. Un fost membru al Comisiei 9/11, Richard Ben-Veniste, a vorbit de altfel despre faptul ca atacurile de la Boston par sa fie mai degraba o chestiune de "terorism intern", precizand insa ca teoria lui nu se bazeaza pe nicio dovada si este pura speculatie.

In plus, maratonul din Boston s-a desfasurat in asa-numita "tax day" (data limita cand trebuie depuse declaratiile fiscale in Statele Unite) - o data importanta pentru miscarile antiguvernamentale - , iar ultima parte a cursei a fost dedicata victimelor atacului din Newton (Connecticut) din decembrie 2012. "Trebuie insa sa fi nebun 100% sa crezi ca in acest fel vrei sa faci o declaratie politica despre dreptul de a detine arme de foc. Cred ca exista extremisti periculosi in interiorul acesteui grup (de extrema-dreapta), dar nu cred ca ar face sau ar aproba ceva de acest fel", a scris "The Daily Beast".

Southern Poverty Law Center (SPLC) estimeaza ca, in 2012, numarul miscarilor antiguvernamentale din SUA a ajuns la 1360. La inceputul primului mandat de presedinte al lui Obama, in tara erau active circa 149 de grupari de acest fel.

* Extremistii de stanga

"The Daily Beast" nu exclude varianta implicarii activistilor de stanga, desi acestia nu au mai pus la cale atacuri de acest fel de multi ani. Unii analisti afirma ca trebuie luata in considerare varianta implicarii in atentate a unor membri radicali ai miscarilor anti-globalizare si anarhiste, ai gruparilor Occupy sau ai unor organizatii radicale de stanga.

* Guvernul american

Potrivit unui articol din publicatia "Salon", sustinatorii acestei teorii au afirmat ca Administratia americana a pus la cale exploziile de la Boston pentru a-si atinge propriile obiective. Printre primii care au aratat cu degetul spre guvernul de la Washington s-a numarat Alex Jones, fondatorul site-ului conspirationist "InfoWars", care a trimis un mesaj pe Twitter in care sugera o operatiune secreta a autoritatilor.

Ulterior, in timpul unei conferinte de presa, ziaristul Dan Bidondi de la "InfoWars" l-a intrebat pe guvernatorul de Massachusetts, Deval Patrick, "de ce spectatorilor li s-a spus la megafoane sa fie calmi cu doar cateva momente inainte ca bombele sa explodeze? Este acesta un alt atac inscenat de guvern ca sa ni se ia libertatile civile si sa promoveze securitatea nationala in timp ce suntem perchezitionati pe strada?"

Alex Jones

Alex Jones

Foto: Captura YouTube

Patrick a raspuns "nu", insa acest lucru nu a putut impiedica aparitia teoriei privind implicarea guvernului in atacuri.

Potrivit "The Week", adeptii acestei teorii vor avea o misiune dificila sa o sustina cu dovezi, mai ales ca prezenta martorilor si a sutelor de camere de supraveghere in apropiere de locul atacurilor face practic imposibila "inventarea unei teorii a conspiratiei convingatoare". De exemplu, mai multi martori au afirmat ca "nu au existat indemnuri la calm difuzate la megafoane", asa cum sustin unii conspirationisti.

Unii sustinatori ai acestei teorii afirma ca guvernul s-ar fi aflat in spatele atacurilor cu intentia de a-si justifica inasprirea masurilor de securitate si de transformare a tarii in "stat politienesc". De altfel, unii experti s-au grabit sa sublinieze faptul ca atentatele produse in timpul maratonului de la Boston vor modifica radical modul in care sunt securizate manifestarile publice de mare amploare, cum sunt de exemplu competitiile sportive, concertele etc.

Oricat de ciudat ar parea, mai multi conspirationisti au afirmat ca un episod recent din serialul de desene animate “Family Guy” este o "dovada" ca atacurile de la Boston au fost o actiune sub acoperire a guvernului. In episodul “Turban Cowboy,” care a fost difuzat la 17 martie 2013, personajul Peter se imprieteneste cu un musulman care-l implica intr-un plan de aruncare in aer a unui pod din orasul Quahog. Lucru pe care Peter il face, din greseala, la finalul episodului, imediat dupa ce castiga maratonul de la Boston.

Marti, purtatorul de cuvant al postului Fox a anuntat ca episodul incriminat din "Family Guy" a fost retras de pe site-ul Fox.com si Hulu.com.

Vezi fragmentul din "Family Guy" ce sustine teoria conspiratiei:

Alex Jones a declarat ca, la fel ca incidentele din Tucson, Newtown si Aurora, exploziile din Boston au fost puse la cale de Rezerva Federala, ce actioneaza in numele unei elite bancare ascunse, care vrea sa foloseasca miscarile patriotice (gen Tea Party) ca tapi ispasitori, pentru a incepe o operatiune ampla de confiscare a armelor de la americani, de prabusire a economiei SUA si de instaurare a unui guvern mondial unic.

* "Un lup singuratic" fanatic

"The Daily Beast" speculeaza ca atacurile ar fi putut fi opera unui "fanatic local", o teorie ce trebuie luata in considerare (citeste mai multe despre Teoria Lone wolf).

Un lup singuratic?

Un lup singuratic?

Foto: Twitter.com / editare HotNews.ro

"Din nefericire, in societatea noastra deschisa si libera", oamenii pot provoca distrugeri masive cu cateva bombe bine plasate. "Exista o buna sansa ca atacatorii maratonului de la Boston sa fie motivati de un anumit tip de razbunare simpla sau poate de nimic altceva decat de nebunie", cred ziaristii.

O alta declaratie care sustine aceasta idee a venit de la expertul in securitate Brian Levin, care a spus pentru MSNBC ca un manual Al-Qaeda recent descoperit indemna "lupii singuratici" sa iasa la lumina si sa actioneze. Este vorba in special de jihadisti occidentali, carora organizatia terorista le-a sugerat sa nu calatoreasca spre Pakistan pentru a se antrena, deoarece risca sa fie prinsi. Voluntarii sunt incurajati sa realizeze atacuri la scara redusa in Occident, folosind bombe concepute de ei insisi si fara sa implice vreo organizatie terorista cunoscuta.

In plus, teoria "lupului singuratic" este sustinuta si de faptul ca niciun grup sau organizatie terorista nu a revendicat atacurile, o practica relativ obisnuita in astfel de situatii.

* Coreea de Nord

Intr-un moment in care situatia din Peninsula Coreeana este tensionata, adeptii teoriei consipratiei au afirmat ca regimul de la Phenian ar putea fi implicat in tragedia din Boston. Steve Quayle, cunoscut pentru teoriile sale controversate, a avansat aceasta idee, precizand ca "un asociat apropiat" a vorbit cu un oficial de la Barksdale Air Force Base, care i-a spus ca autoritatile inaspresc masurile de securitate.

Oficialul ar fi mentionat si faptul ca serviciile de informatii "au spus ca va fi un atac pe teritoriu american".

Expertii in domeniul securitatii nu exclud aceasta varianta, insa sustin ca ar fi fost extrem de dificil pentru nord-coreeni sa organizeze si sa realizeze un astfel de atac in metropola americana.

In plus, descoperirea oricarei legaturi cu regimul de la Phenian l-ar pune pe acesta intr-o postura extrem de delicata in raport cu americanii si ar oferi Statelor Unite un pretex puternic sa declanseze ostilitatile impotriva Coreei de Nord.

* Razbunarea divina pentru casatoriile dintre persoanele de acelasi sex

Westboro Baptist Church, care se declara impotriva comunitatii LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali si transsexuali), a afirmat ca exploziile au fost o pedeapsa divina din cauza casatoriilor intre persoane de acelasi sex, promitand ca reprezentantii sai vor protesta la funeralile victimelor atacurilor.

Intr-o declaratie postata pe Twitter, Westboro a multumit Divinitatii pentru atacuri ("Guvernul federal clasifica expliziile ca un atac terorist, insa spune ca nu este clar daca este de natura domestica sau straina. Iata un indiciu - DUMNEZEU A TRIMIS BOMBELE!") si si-a anuntat planurile de "a picheta funeraliile celor ucisi".

"The Raw Story" aminteste ca reprezentanti ai controversatei biserici au incercat sa picheteze, in decembrie 2012, ceremoniile de inmormantare ale victimelor atacului armat din Newton, insa au fost impiedicati dupa ce membri ai gruparii Anonymous care au organizat un lant uman in jurul protestatarilor Westboro.

Surse: National Review, The Daily Beast, CNN, FoxNews, The Raw Story, Huffington Post, www.stevequayle.com, FreeBeacon