Presedintele Barack Obama a afirmat ca atentatele de la Boston au fost un "act terorist" dar a precizat ca deocamdata nu se stie daca exploziile au fost organizate de un grup extern sau intern ori daca este vorba despre un "act individual malefic", scrie Reuters.

Intr-o declaratie sustinuta la Casa Alba, Obama le-a cerut americanilor sa fie vigilenti la activitatile suspecte, a doua zi dupa ce doua explozii in apropierea liniei de sosire a maratonului din Boston au ucis cel putin trei persoane si au ranit alte cateva zeci.

"De fiecare data cand bombele sunt utilizate pentru a ataca civili nevinovati, este vorba de un act terorist", a spus Obama, calificand atacul drept "odios si las".

"Inca nu stim (...) cine a efectuate acest atentat, daca a fost planificat si executat de o organizatie terorista, straina sau americana, sau daca a fost actul unui individ", a adaugat presedintele, in a doua sa interventie in mai putin de 24 de ore asupra acestui subiect.

"Nu avem inca o idee despre mobilul" acestor atentate, a subliniat el, dupa ce a fost informat despre ultimele evolutii ale anchetei. "La acest moment, orice altceva nu este decat speculatie"

Ca si in ziua precedenta, Obama a promis ca autorii vor da socoteala in fata justitiei si ca americanii "refuza sa fie teroristi".

"In zilele urmatoare, vom continua eforturile pentru a descoperi tot ce s-a intamplat si vom ramane vigilenti. Am dat ordin administratiei mele sa ia masurile de securitate necesare pentru a proteja americanii", a adaugat presedintele, subliniind ca "avem cu totii un rol de jucat in alertarea autoritatilor" in cazul unei suspiciuni.