Un puternic cutremur cu magnitudinea de 7,8 a afectat Iranul, in apropiere de granita cu Pakistanul, la ora 10:44 GMT, la o adancime de 15,2 km, anunta Centrul American de Supraveghere Geologica (USGS), citat de Reuters.

Locatia cutremurului din IranFoto: USGS

18:25 Ambasada României la Teheran a contactat telefonic şi prin e-mail cetăţenii români (aflaţi în baza de date) care locuiesc în apropiere de zona afectată (Yazd). A rezultat că nu au existat victime în rândul cetăţenilor români aflaţi în acea zonă, anunta Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

16:20 Epicentrul seismului s-a situat intr-o zona desertica din provincia Sistan-Balucistan. Orasele cele mai apropiate, Saravan si Khash, au suferit putine pagube, a declarat un oficial al centrului national de gestionare a crizelor, Morteza Akbar-Pour, scrie AFP.

"Pana acum, doar 27 de raniti", a spus si prefectul de Saravan, Mohammad Sharif Khaleghi, citat de agentia Irna. Potrivit unui responsabil local al ministerului Sanatatii, citat de agentia Fars, peste 20 de sate au suferit pagube importante.

15:15 Cel putin cinci persoane au murit in Pakistan, in apropiere de granita cu Iranul, au afirmat oficiali pakistanezi, citati de Reuters

15:10 USGS a revizuit adancimea cutremurului la 82 de km

15:00 Electricitatea si sistemele de comunicatii nu functioneaza in majoritatea provinciei Sistan si Balucistan, potrivit televiziunii de stat, preluata de Reuters.

Agentia de stiri Fars noteaza ca nu se observa pagube serioase in orasul Saravan, aflat in apropiere de epicentrul cutremurului.

14:55 Cel putin 40 de morti dupa seism, anunta CNN, citand televiziunea de stat din Iran.

14:50 Cutremurul a fost puternic resimtit in monarhiile din Golf, in special in Emiratele Arabe Unite, unde locuitorii au evacuat zgarie-norii, cuprinsi de panica, scrie AFP.

Turnurile care adapostesc companii in centrul financiar din Dubai si Media City, precum si imobilele de locuit de a malul marii au fost evacuate.

"Toata lumea a coborat in strada. A fost panica", a afirmat Rami, directorul unei companii de asigurari.

Mii de persoane erau adunate in fata zgarie-norilor Jumeirah Lake Towers, in Dubai, potrivit unui ziarist arab.

Cutremurul a fost puternic resimtit si in Kuweit, in special in zonele de coasta, in Bahrain, unde imobilele au fost evacuate in centrul financiar din Manama, in estul Arabiei Saudite si in Oman.

14:45 Compania ruseasca ce a construit centrala nucleara Busher afirma ca uzina nu a fost afectata. Un oficial de la Atomstroyexport, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat ca a discutat cu un coleg de la uzina nucleara dupa cutremur iar acesta l-a informat ca nu exista daune.

Epicentrul s-a situat intr-o zona muntoasa si desertica, in sud estul tarii. Un oficial iranian, citat de Reuters, a declarat ca se asteapta la sute de morti. "A fost cel mai mare cutremur in Iran in 40 de ani si ne asteptam la sute de morti", a declarat acest oficial, care a preferat sa-si pastreze anonimatul.

Seismologii iranieni anunta o magnitudine de 7,5. Cutremurul a fost resimtit in regiunea Golfului si in New Delhi. Cutremurul a zguduit si blocuri din Qatar si Dubai.

Martori citati de Reuters afirma ca zgarie-norii din New Delhi au inceput sa se clatine iar oamenii au iesit speriati pe strazi.

Acest cutremur are loc la doar o saptamana dupa un seism, cu magnitudinea de 6,1, care a ucis aproape 40 de oameni in sud-vestul tarii.

Epicentrul s-a situat la 80 km nord de orasul Saravan, in apropierea granitei ci Pakistanul, potrivit seismologilor iranieni.

Vom reveni cu amanunte