Ministerul Afacerilor Externe a anuntat, marti dimineata, ca printre victimele celor doua explozii care au avut loc la maratonul de la Boston, soldate cu cel putin 3 morti si 144 de raniti, nu au fost identificati cetateni romani. Intre timp, un inalt responsabil al Casei Albe a declarat, sub protectia anonimatului, ca a fost vorba "in mod clar" despre "un act terorist": "Orice eveniment cu dispozitive explozive multiple - asa cum pare a fi este in mod clar un act de terorism". Anchetatorii analizeaza, marti, inregistrarile video si fotografiile realizate inaintea exploziilor, in incercarea de a da de urma vinovatilor.

Momentul primei exploziiFoto: Captura Youtube.com

Presedintele american Barack Obama a afirmat, intr-o declaratie la Casa Alba, ca "Inca nu stim cine a facut asta si de ce. Si nu ar trebui trase concluzii pripite inainte de a avea toate datele. Dar sa n-aveti nicio indoiala: vom afla cine si de ce a facut acest lucru. Orice individ sau grup raspunzator va simti intreaga greutate a justitiei". Obama nu a folosit insa cuvantul "terorism" pentru a descrie atacurile.

Cele doua explozii s-au produs "simultan" luni, in apropierea liniei de sosire, la aproximativ 50-100 de metri distanta, potrivit sefului politiei din Boston Ed Davis.

Barack Obama a cerut autoritatilor federale sa ofere intregul sprijin autoritatilor statale dupa atentatele din Boston, relateaza CNN.

Guvernatorul statului Deval Patrick a vorbit despre "peste 100 de raniti dintre care unii sunt in stare grava". Un baiat in varsta de opt ani ar fi una dintre cele trei victime, potrivit presei americane, iar mai multi raniti sunt, de asemenea, copii.