Fostul prim-ministru italian Romano Prodi a fost propus insistent la sfarsitul saptamanii pentru postul de presedinte, ca succesor pentru Giorgio Napolitano, in contextul alegerilor care vor avea loc saptamana aceasta in parlamentul italian, relateaza AFP.

"Gasesc intolerabil faptul ca anumite persoane isi pot imagina ca Prodi poate fi exclus" din randul posibililor candidati, a afirmat Nichi Vendola, conducator influent al stangii, referindu-se la declaratiile lui Silvio Berlusconi din timpul unei manifestatii la Bari (sudul Italiei), potrivit carora "daca va fi el, mai bine sa plece toti in strainatate".

Liderul dreptei il considera pe Prodi, care l-a invins de doua ori in alegerile legislative, ca cel mai mare adversar al sau, dorind cu orice pret sa impiedice centrul-stanga (ultramajoritar in randul marilor electori care vor alege noul presedinte) sa-l aleaga.

Numele fostului presedinte al Comisiei Europene, "parintele fondator" al monedei euro, apare si intre cele 10 personalitati pre-selectionate de contestatarii eurosceptici ai Miscarii 5 stele a umoristului Beppe Grillo.

M5S a organizat un vot on-line sambata la care au participat cele 48.000 de persoane inscrise, care si-au exprimat preferinta indeosebi pentru Prodi, alaturi de alte personalitati ca Stefano Rodota sau directorul fundatiei Emergencz Gino Strada. Un alt vor pe internet este prevazut pentru luni, pentru departajare.