Un cutremur cu magnitudinea de 5,2 a avut loc duminica seara pe coasta prefecturii Fukushima, dar nu a fost constatata nicio anomalie la centrala nucleara Fukushima Daiichi, a anuntat compania exploatatoare Tokyo Electric Power (Tepco), citata de Mediafax.

Cutremurul a avut loc la ora locala 22:25 (16:25 ora Romaniei), afectand nord-estul tarii, in special regiunea centralelor atomice Fukushima Daiichi si Fukushima Daiini, potrivit agentiei japoneze de meteorologie.

Acesta a fost resimtit in comunele Futaba, Tomioka, Namie sau Minamisoma, deja afectate puternic de cutremurul urmat de tsunami si de accidentul nuclear din martie 2011 si evacuate in mare parte din cauza contaminarii radioactive.

Agentia de meteorologie a precizat ca nu exista niciun risc de tsunami ca urmare a acestui seism.

Nicio noua anomalie nu a fost constatata la nivelul reactoarelor 1 si 6 de la Fukushima Daiichi, nici la bazinele de dezactivare a combustibilului uzat, a anuntat Tepco intr-un comunicat. Instalatiile celei de-a doua centrale, Fukushima Daini, nu au avut nici ele de suferit.

Un alt cutremur, cu magnitudinea 3, s-a produs in aceeasi regiune la interval de jumatate de ora, fara a provoca insa pagube.

Dupa cutremurul cu magnitudinea 9 din 11 martie 2011, nord-estul Japoniei este afectat mai frecvent de cutremure decat inainte.

Situat la jonctiunea a patru placi tectonice, arhipelagul nipon inregistreaza in fiecare an 20% din seismele cele mai puternice de pe planeta. Nicio regiune a teritoriului japonez nu este ferita de cutremure.

Sambata dimineata, un cutremur cu magnitudinea de 6,3 s-a produs in vestul tarii, in apropiere de orasul portuar Kobe, care a fost devastat in 1995 de un seism care a provocat moartea a peste 6.400 de persoane.