Patrimoniul gospodariilor din Luxemburg este, in medie, cel mai mare din zona euro, potrivit unui studiu publicat marti de Banca Centrala Europeana, care claseaza insa Germania, prima putere economica a batranului continent, pe ultimul loc in randul a 15 tari analizate, scrie AFP.

Rezultatul, care poate parea uluitor, se explica prin rata foarte diferita de acces la proprietatea imobiliara si prin neluarea in calcul a investitiilor gospodariilor.

Cu un patrimoniu mediu de 397.800 de euro in 2010, luxemburghezii se claseaza pe primul loc, urmati de ciprioti (266.900 euro), maltezi (215.900 euro), spanioli (182.700 euro) si italieni (173.500 euro).

Franta este pe pozitia a sasea, cu 115.800 euro iar Germania figureaza pe ultima pozitie, cu 51.400 euro.

Aceste informatii au suscitat un mare numar de intrebari si critici, fiind chiar acuzate defectiuni in metodologie.

Germania este cel mai mare contributor la planurile europene de ajutor in favoarea tarilor aflate in criza din sudul Europei, dar gospodariile germane apar, luand in calcul aceste cifre, mai sarace decat cele spaniole sau italiene.

Marimea patrimoniului si bogatia nu merg insa neaparat mana in mana iar germanii nu sunt cu siguranta mai saraci decat cipriotii, spre exemplu.

Gospodariile din sudul Europei detin mult mai des in proprietate locuinte decat in Germania sau Austria, in special, unde oamenii prefera chiriile. "Rolul proprietatii apartamentului este notabil", subliniaza BCE, in raportul sau.

Gospodariile din Europa de Sud au de asemenea, in medie, mai multi membri (2,76 membri pentru Cipru fata de 2,04 pentru Germania, spre exemplu), noteaza BCE.

Printre altele, sumele redistribuite de stat (pensii, securitate sociala) nu figureaza in aceasta ancheta, la fel ca si averile financiare, in conditiile in care aceste date sunt mai dificil de colectat. Or, valoarea sumelor depuse de germani in banci si cea a investitiilor le exced pe cele ale numerosi dintre vecinii sai.

Alte cifre ale anchetei: 60,1% dintre gospodariile din zona euro detin in proprietate resedinta principala (40,7% definitiv, 19,4% continua sa plateasca un credit); valoarea medie a acestor bunuri este de 180.300 euro; 75,7% dintre gospodarii au o masina, cu o valoare medie de 7.000 euro.

Aceste date microeconomice au fost colectate, explica BCE, pentru a intelege mai bine mecanismul de transmisie a politicii sale monetare si a efectelor de soc asupra stabilitatii financiare a regiunii.

Ancheta, prima de acest gen, se bazeaza pe datele colectate de organismele nationale in randul a 62.000 de gospodarii. Ea va fi urmata de altele, urmatoare publicare fiind asteptata in 2016.