Margaret Thatcher, fost premier al Marii Britanii, supranumita "doamna de fier", a murit luni dimineata, anunta AFP. Margaret Thatcher, in varsta de 87 de ani, a incetat din viata in urma unui atac cerebral.

Margaret ThatcherFoto: Agerpres/AP

"Cu mare tristete, Mark si Carol Thatcher au anuntat ca mama lor, baroneasa Thatcher, a murit impacata, in aceasta dimineata, in urma unui atac cerebral", a declarat purtatorul sau de cuvant, lordul Tim Bell, pentru AFP.

Margaret Thatcher a fost prim-ministru al Marii Britanii intre 1979-1990, singura femeie care a ocupat acest post.

Downing Street a anuntat ca, potrivit dorintei "doamnei de fier", nu vor fi organizate funeralii de stat pentru fostul premier, insa ii va fi acordat acelasi statut ca si Printesei Diana si Reginei Elizabeta a Marii Britanii (mama Reginei Elisabeta a II-a) informeaza BBC.

Ceremonia cu onoruri militare va avea loc la Catedrala Sfantului Pavel (St. Paul's Cathedral) din Londra.

Drapelul britanic de pe Downing Street nr. 10 a fost coborat in berna.

Premierul David Cameron, aflat intr-o vizita oficiala la Madrid, a anulat discutiile planificate la Paris cu presedintele francez Francois Hollande si va reveni in Marea Britanie in decursul zilei de luni.

David Cameron a transmis condoleante intr-un mesaj postat pe contul de Twitter al Downing Street. "Cu mare tristete am aflat de moartea doamnei Thatcher. Am pierdut un mare lider, un mare prim-ministru si un mare cetatean britanic", a declarat Cameron.

"Margaret Thatcher a reusit impotriva tuturor sanselor. Realitatea e ca nu doar a condus tara; a salvat tara. Cred ca va ramane in istorie drept cel mai mare premier britanic pe timp de pace", a declarat Cameron pentru BBC.

Un purtator de cuvant al Casei Regale Britanice a anuntat ca "Regina a primit cu tristete vestea mortii Baronesei Thatcher. Majestatea Sa va trimite un mesaj privat de condoleante familiei".

Thatcher, lider al Partidului Conservator si premier al Marii Britanii timp de 3 mandate consecutive

Margaret Thatcher, fiica lui Alfred si Beatrice Roberts, s-a nascut pe 13 octombrie 1925 in Grantham. Tatal ei, bacan de meserie, detinea doua bacanii, fiind totodata implicat in politica locala si predicator al bisericii metodiste din localitate. Alfred Roberts si-a crescut fiica dupa principiile metodiste.

Baroneasa Thatcher a devenit deputat conservator in circumscriptia Finchley din Londra in 1959 si s-a retras din Camera Comunelor in 1992.

Dupa alegerile generale din 1970, Thatcher a fost numita secretar de stat pentru Educatie. Cinci ani mai tarziu, in 1975, Thatcher a castigat conducerea partidului candidand impotriva fostului prim-ministru Edward Heath.

"Doamna de fier" a condus Partidul Conservator intre 1975 si 1990, perioada in care formatiunea a obtinut 3 victorii electorale, in 1979, 1983 si 1987.

Potrivit BBC, sub cele 3 guverne Thatcher au fost privatizate numeroase companii de stat.

Thatcher a fost o figura marcanta a politicii britanice a secolului al XX-lea, a carei hotarare de fier i-a adus atat aprecierea cat si ura, fiind responsabila pentru zdrobirea sindicatelor si privatizarea unor importante companii de stat, potrivit Reuters.

De-a lungul carierei sale politice, a fost aplaudata de multi ca un factor de modernizare a tarii, in timp ce altii au acuzat-o ca a alimentat fragmentarea sociala intre saraci si bogati.

Printre imaginile reprezentative pentru mandatele sale de premier sunt confruntarile violente dintre uniunea minerilor si politie; Thatcher, cu o esarfa alba pe cap, intr-un tanc (in timpul razboiului pentru Insulele Malvine); si flacari ridicandu-se deasupra Trafalgar Square din Londra in timpul revoltelor provocate de impunerea unui nou impozit local care, in cele din urma, a provocat caderea premierului.

Thatcher a format impreuna cu presedintele american Ronald Reagan o alianta puternica impotrica comunismului. Cu toate acestea, dupa caderea Zidului Berlinului in 1989, Thatcher s-a declarat ingrozita de gandul ca o Germanie unita va domina Europa.

Principiile sale radicale de dreapta au schimbat profund status quo-ul politicii britanice, astfel incat pana si guvernele laburiste care au venit ulterior la conducere au acceptat multe dintre politicile sale.

"Problema cu socialismul este ca in cele din urma ramai fara banii altor oameni", a afirmat Thatcher la un moment dat.

Crezul ei, bazat pe concurenta, intreprinderi private, cumpatare si incredere in sine, a dat nastere la o filozofie politica cunoscuta sub numele de "thatcherism".

Insa multi si-au pierdut locurile de munca ca urmare a reformelor economice profunde intreprinse de Guvernul Thatcher si unele industrii, precum mineritul, au fost distruse.

Fostul premier Harold Macmillan a descris-o drept "un tiran stralucit, inconjurata de mediocritati", insa altii, precum fostul premier Edward Heath, au fost mai putin diplomati, referindu-se la Thatcher drept "acea femeie afurisita".

In perioada de apogeu a carierei sale, Thatcher a fost una dintre cele mai cunoscute personalitati a lumii vestice. Dependent de munca, "doamna de fier" lucra 18 ore pe zi dupa care se relaxa la un pahar de whisky, precizeaza Reuters.

Conflictul cu sindicatele

Dupa castigarea alegerilor din mai 1979, Thatcher a lansat o serie de reforme sociale si economice menite sa puna capat la ceea ce noul premier a descris drept o spirala de declin industrial, impozite paralizante si control intruziv al statului, o perioada sub conducerea guvernului laburist care a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de "iarna nemultumirilor".

Insa combaterea inflatiei provocate de cresterile salariale si modernizarea economiei a insemnat reducerea puterii sindicatelor, lucru reusit dupa o serie de modificari legislative intinse pe o perioada de mai multi ani si conflicte puternice cu sindicatele.

Un sondaj de opinie din 1981 arata ca Thatcher este cel mai detestat prim-ministru din istoria Marea Britanie. Doi ani mai tarziu, dupa razboiul pentru Insulele Malvine, "doamna de fier" a revenit in gratiile britanicilor ca urmare a unui un val de patriotism, castigand un al doilea mandat, iar in 1987 a castigat o a treia victorie consecutiva in alegerile generale, obtinand inca o data majoritatea in Parlament.

Invazia Argentinei asupra Insulelor Malvine

Thatcher era la putere in 1982 cand Marea Britanie a intrat in razboi cu Argentina peste Insulele Malvine, arhipelagul din Atlanticul de Sud.

Conflictul Malvinelor - din 2 aprilie pana in 14 iunie 1982 - s-a soldat cu infrangerea Argentinei si moartea a circa 900 de soldati. Arhipelagul, in largul Patagoniei, este sub controlul Marii Britanii din momentul alungarii autoritatilor argentiniene, in 1833. Argentina continua sa reclame suveranitatea asupra acestui grup de insule.

Documente secrete declasificate in decembrie 2012 aratau ca premierul britanic nu s-a asteptat ca Argentina sa invadeze in 1982 insulele Malvine, provocand un conflict de 74 de zile.

"Niciodata, niciodata nu m-am gandit ca Argentina va invada direct Malvinele. A fost un lucru atat de stupid", declarase Thatcher, in octombrie 1982, in fata unei comisii britanice de ancheta, la patru luni dupa sfarsitul razboiului, arata documentele consultate de BBC.

In 31 martie 1982, cu doua zile inainte de invazie, Doamna de Fier fusese totusi prevenita de serviciile britanice de informatii ca o invazie argentiniana era iminenta.

"A fost cea mai rea zi din viata mea", marturisea Margaret Thatcher, in octombrie 1982, adaugand: "In noaptea aceea, nimeni nu a putut sa-mi spuna daca vom putea sa recucerim insulele Malvine. Nimeni. Nu se stia. Nu se stia", a repetat ea.

Documentele declasificate arata ca premierul britanic a facut totul pentru a impiedica Franta sa vanda rachete Exocet catre Peru, de teama ca acestea sa nu ajunga ulterior in Argentina.

Intr-o telegrama adresata presedintelui francez din acea epoca, Francois Mitterrand, datata 30 mai 1982, premierul britanic avertizeaza: "Daca lumea va afla - asa cum va fi probabil cazul - ca Franta livreaza acum Peru-ului arme care cu siguranta vor trece in Argentina pentru a fi folosite impotriva noastra, aliatul Frantei, acest lucru va avea un efect devastator asupra relatiilor dintre tarile noastre".

"Si va avea un efect devastator asupra Aliantei", adauga ea, referindu-se la NATO.

A doua zi, un diplomat francez, Francis Gutmann, il informeaza pe consilierul special al doamnei Thatcher insarcinat cu insulele Malvine ca rachetele nu vor fi livrate.

Drumul catre privatizare

Thatcher a inaugurat era "capitalismului popular", perioada in care 68% din britanici au devenit proprietari de locuinte si unul din cinci, detinator de actiuni.

"Doamna de fier" a lansat totodata o campanie de privatizare, renuntand la monopolul statului asupra gazelor naturale, petrolului, otelului, telefoniei, aeroporturilor (inclusiv British Airways) iar ulterior asupra energiei electrice si aprovizionarii cu apa.

Cu toate ca doctrina Thatcher a fost aplaudat de multi, a provoca totodata o dublare a somajului in mijlocul anilor 1980, la mai mult de trei milioane, un nivel nemaiintalnit din anii 1930. Oponentii lui Thatcher au acuzat-o ca a creat o natiune divizata intre un sud bogat si un nord sarac.

Thatcher a dezvoltat o relatie stransa cu Reagan, care a numit-o "cel mai bun barbat din Anglia".

Ziarul Partidului Comunist din Uniunea Sovietica, Pravda, a fost cel care i-a dat lui Thatcher numele de "doamna de fier a lumii vestice", porecla care i-a placut premierului britanic.

Dupa venirea la putere in Rusia a lui Mihail Gorbaciov in 1985, Thatcher a dezvoltat o relatie puternica cu acesta.

In ceea ce priveste aliatii americani, dupa ce Irakul a invadat Kuweitul in august 1990, Thatcher l-a avertizat pe presedintele SUA George W. Bush ca nu este bine sa fie "instabil" in a se opune presedintelui Saddam Hussein.

Relatiile cu vecinii europeni au fost afectate de reticenta lui Thatcher de a accepta planurile pentru o mai stransa integrare europena. La un moment dat, "doamna de fier" a cerut ca uriasele contributii ale Marii Britanii la bugetul european sa fie rambursate si a blocat afacerile Comunitatii Europene pana cand a primit suma solicitata.

Fostul presedinte francez Francois Mitterand a afirmat, la un moment dat, ca Thatcher are "ochii lui Caligula si buzele lui Marilyn Monroe".

Incercare de asasinat asupra "doamnei de fier"

In 1984, Thatcher a scapat cu viata in urma unui atac cu bomba asupra hotelului Brighton, planificat de Armata Republicana Irlandeza, in care au murit multi dintre membrii cabinetului ei. Cinci persoane au murit si cateva colegi apropiati de-ai ei au fost grav raniti.

Dupa cateva ore de la atac, Thatcher a sustinut, precum programat, un discurs cu ocazia conferintei anuale a Partidului Conservator in care a promis ca nu va ceda in lupta impotriva terorismului.

In 1984, premierul Thatcher si premierul chinez de la acea vreme, Zhao Ziyang, au semnat o declaratie prin care Marea Britanie era de acord sa predea Hong Kong-ului Chinei in 1997, dupa 156 ani de dominatie coloniala britanica.

Dupa 11 de ani la putere, Thatcher a raspuns solicitarilor britanicilor, dupa o revolta populara, si s-a retras din alegerile pentru sefia partidului, in care candidase impotriva fostulul ministru al Apararii Michael Heseltine. Un nou impozit local, cunoscut sub numele de "taxa de sondaj", a provocat un val de revolte ce a a contribuit la caderea ei.

Thatcher a pastrat suficienta influenta in partid pentru a se asigura ca Heseltine nu preia conducerea, sustinandu-l pe protejatul ei, John Major, care a servit ca prim-ministru al Marii Britanii pana in 1997.

"Plecam din Downing Street pentru ultima oara dupa 11 ani si jumatate minunati si suntem foarte fericiti ca lasam Regatul Unit intr-o stare mult, mult mai buna decat era cand am venit", a declarat Thatcher cu lacrimi in ochi, la plecare.

Intre 2001 si 2002, Thatcher a suferit o serie de atacuri de cord, motiv pentru care a redus aparitiile publice si ulterior a anulat o serie de prelegeri.

Declinul ei psihic provocat de dementa a fost povestit in controversatul film "The Iron Lady", cu Meryl Streep, productie premiata cu un Oscar. Prezentand-o ca vaduva dezorientat, filmul sugereaza ca "doamna de fier", ramasa singura, s-a retras in amintirile ei.