Liderii sarbi si kosovari nu au reusit marti la Bruxelles sa ajunga la un acord cu privire la normalizarea relatiilor, insa au afirmat ca vor continua negocierile, a anuntat in timpul noptii premierul sabr Ivica Dacic, potrivit AFP.

"In ciuda lungilor negocieri, nu am ajuns la un acord", a declarat Dacici la finalul celei de a opta reuniuni cu omologul sau kosovar Hashim Thaci, din octombrie 2012 si pana in prezent, organizate sub egida Uniunii Europene (UE). "Mai este timp pentru a gasi o solutie" a adaugat el.

Pe de alta parte, seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, care conduce ciclul negocierilor, a indicat ca nicio alta reuniune nu este prevazuta la Bruxelles. "Este ultima data cand ne reunim formal", a spus ea intr-un comunicat.

"Mai multe propuneri au fost puse pe masa. Prapastia intre cele doua parti este foarte ingusta, dar profunda", a adaugat ea.

Europenii spera ca un asemenea acord va contribui la o diminuare a tensiunilor in nordul Kosovo, cu o populatie majoritar sarba, care nu acepta un control din partea Pristinei, dupa cinci ani de cand fosta provincie sarba si-a proclamat independenta.

Divergentele vizeaza gradul de autonomie de care vor putea sa beneficieze municipalitatile din aceasta regiune, in schimbul afirmarii autoritatii oficiale a Pristinei.

Belgradul reclama crearea unei "asocieri" a acestor municipalitati, care sa dispuna de "puteri executive" in domeniul securitatii, politiei si justitiei. Insa Pristina refuza sa mearga atat de departe. Thaci a reafirmat marti ca aceasta "asociere" nu va avea "in niciun caz puteri legislative".