Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a dat asigurari luni ca ancheta asupra tututor scandalurilor legate de criza financiara in care a fost aruncata tara nu va cruta pe nimeni, nici chiar propria sa familie, transmite AFP.

Presa cipriota a difuzat in ultimele zile zvonuri cu privire la transferuri providentiale efectuate de apropiati ai presedintelui Anastasiades, ai predecesorului sau, comunistul Demetris Christofias, al carui mandat s-a incheiat in urma cu mai putin de o luna, sau ale altor personalitati politice.

Guvernul cipriot a numit saptamana trecuta o comisie de ancheta compusa din trei fosti judecatori de la Curtea Suprema, care se va ocupa cu stabilirea responsabilitatilor - inclusiv penale - in declansarea crizei si cu identificarea eventualelor delicte de insider trading sau favoritisme.

"Vreau sa insist asupra faptului ca maine (marti), in cursul ceremoniei de depunere a juramantului pentru acesti trei distinsi judecatori, ei vor primi un mandat si pentru anchetarea a tot ce ar putea avea legatura cu mine, inclusiv cu apropiatii mei", a declarat Anastasiades.