Un realizator de filme documentare cunoscut pentru prezentarea, in anii 1990, a situatiei dramatice a orfanilor din Romania a fost impuscat mortal in fata casei sale din statul american California, au anuntat autoritatile americane. John Charles Upton Jr., in varsta de 56 de ani, a fost gasit mort in curtea vilei sale din localitatea californiana Encinitas, potrivit Mediafax, care citeaza Huffington Post.

Politia din comitatul San Diego a anuntat ca este vorba de o crima, fiind arestat un vecin, Michael Vilkin, in varsta de 61 de ani. Suspectul este in arest preventiv fara posibilitatea eliberarii pe cautiune si va fi pus oficial sub acuzare zilele urmatoare.

In anii 1990, Upton a realizat filme documentare despre situatia dramatica a copiilor din orfelinate din Romania, contribuind la adoptia a 12 copii romani de catre familii americane.

Suspectul a declarat ca a tras focuri de arma in autoaparare dupa ce Upton l-ar fi amenintat cu o arma pe fondul unei dispute privind tunderea unor plante ornamentale plantate intre casele celor doi. Politia ancheteaza circumstantele care au condus la crima.

Activitatile lui Upton in Romania au ajuns in atentia unor activisti influenti, fiiind o sursa de inspiratie pentru miliardarul filantrop Richard Branson si pentru actrita Jessica Lange, care au avut actiuni caritabile in sprijinul adolescentilor romani.