​Coreea de Nord a anuntat sambata ca este in "stare de razboi" cu Sudul si ca va negocia toate problemele inter-coreene pe aceasta baza, transmite AFP, citand un comunicat difuzat de agentia de presa oficiala Korean Central News Agency (KCNA). Documentul avertizeaza ca orice provocare militara in apropierea frontierelor terestre sau maritime dintre Coreea de Nord si de Sud va provoca "un conflict la scara larga si un razboi nuclear". Cu o zi inainte, liderul Kim Jong-un a afirmat ca, in cazul unei provocari "nesabuite" din partea americanilor, fortele nord-coreene "trebuie sa loveasca fara mila continentul american (...), bazele militare din Pacific, inclusiv Hawaii si Guam, si pe cele care se afla in Coreea de Sud". Ar putea insa Coreea de Nord sa loveasca tinte din SUA sau amenintarile sale sunt "pura fanfaronada", cum sustin unii analisti?

Racheta Taepodong-2 Foto: Captura YouTube

Kim Jong-un a dat ordin sa se faca pregatiri pentru atacuri cu rachete strategice impotriva continentului american si a bazelor Statelor Unite in Pacific, ca raspuns la zborurile de antrenament cu bombardiere "invizibile" de tip B-2, pe fundalul tensiunilor din peninsula. Joi, doua aparate B-2 au executat zboruri de antrenament deasupra Coreei de Sud pentru a sublinia angajamentul american fata de alianta militara cu Seulul, in caz de agresiune din partea Nordului.

Washingtonul face doar rareori publice zborurile sale de antrenament cu avioane de tip B-2, o arma redutabila, conceputa pentru misiuni speciale de bombardare strategica de la mare altitudine (pana la 15.000 de metri) in spatele liniilor inamice.

Nedectatbil pe radar, zburand cu o viteza apropiata sunetului, avionul poate sa transporte pana la 18 tone de armament conventional sau nuclear, ca de exemplu 16 bombe de 900 de kilograme ghidate prin satelit sau opt dintre teribilele bombe de tip GBU-37 "antibuncar".

Kim a declarat ca zborurile bombardierelor invizibile au fost mai mult decat o demonstratie de forta si ca ele echivaleaza cu un "ultimatum (al americanilor), aratand ca ei vor cu orice pret sa declanseze un razboi nuclear". Marti, Phenianul amenintase deja Statele Unite cu lovituri asupra bazelor sale in Pacific sau de pe teritoriul lor.

Majoritatea expertilor apreciaza insa ca regimul de la Phenian nu dispune de tehnologia care sa ii permita sa lanseze rachete asupra unor tinte aflate la o distanta atat de mare, iar intensificarea retoricii belicoase a Coreei de Nord nu este insotita de actiuni militare.

Cat de capabile sunt rachetele nord-coreene?

Vineri, regimul de la Phenian a prezentat un asa-numit "plan de bombardare al teritoriului american" intr-o harta in care Hawaii, Washington, D.C., Austin, Texas si Los Angeles erau mentionate ca tinte principale. Potrivit Foreign Policy, harta a aparut intr-o fotografie de la o "reuniune de urgenta" pe care Kim Jong-un a avut-o

Planul de atac asupra SUA

Planul de atac asupra SUA

Foto: NK News

cu principalii sai consilieri militari, patru generali imbracati in uniforme. Imaginea, care-i prezinta pe liderii nord-coreeni in jurul unei mese de lemn masiv, a fost difuzata de catre agentia oficiala KCNA.

Pe harta sunt trasate mai multe linii indreptate direct spre tinte aflate pe continent, precum Los Angeles si Austin.

Informatia a fost dezvaluita de catre pagina electronica nknews.org, care a analizat fotografia.

Expertii americani au pus insa sub indoiala capacitatea reala a rachetelor nod-coreene.

"Cat de stangaci din partea celor din Coreea de Nord sa dezvaluie accidental planul de atac asupra SUA - cuICBM (rachete balistice intercontinentale) care nu exista?", a scris Mark Fitzpatrick, director al programului de nonproliferare si dezaarmament al Institutului International pentru Studii Stategice. In opinia acestuia, "daca Coreea de Nord se straduieste foarte tare si are noroc, ar putea sa fie capabili sa dezvolte o versiune ICBM a rachetei Unha-2 in cinci ani".

La randul sau, un editor al revistei Jane's Defense Weekly, James Hardy, a declarat ca "exista sanse aproape zero ca nord-coreenii sa lanseze o racheta pana in Guam, Hawaii sau oriunde altundeva in afara Peninsului Coreene unde sunt stationate forte americane".

Potrivit unei harti realizate de Federation of American Scientists si Center for Nonproliferation Studies, capacitatile operationale ale rachetelor nord-coreene sunt limitate, ele neputand ajunge nici macar pana in India (cea mai performanta, Musudan, are o raza de actiune de circa 3000 km).

Pe de alta parte, Council on Foreign Relations estimeaza ca racheta Taepodong-2 - aflata in stadiul de dezvoltare - ar putea atinge Alaska, insa nu mai departe.

"Time" reaminteste ca, de-a lungul anilor, multe dintre amenintarile proferate de Coreea de Nord s-au dovedit goale de continut si, in multe cazuri, chiar comice. "Latratul sau proverbial a fost mai rau decat muscatul", crede publicatia, care citeaza mai multe cazuri in care amenintarile nord-coreene au fost primite cu scepticism, rasete, sanctiuni si tacere din partea occidentului.

In martie 2001, Coreea de Nord a amenintat cu "razbunare inmiita" impotriva SUA pentru ca au amenintat "cu inima neagra" dialogul de pace cu Coreea de Sud.

Opt ani mai tarziu, in iulie 2009, Hillary Clinton, care ocupa atunci functia de secretar de stat american, a afirmat ca Nordul este ca un copil ce cauta atentia parintelui sau. "Cuvintele sale sugereaza ca in niciun caz nu este inteligenta", a raspuns conducerea de la Phenian. Un comunicat emis de Ministerul de Externe din Coreea de Nord a descris-o pe sefa diplomatiei americane ca "o doamna amuzanta" care arata "ca o pensionara ce merge la cumparaturi".

Un an mai tarziu, Phenianul a promis "un razboi de razbunare sacru" dupa ce a fost acuzat de scufundarea unui vapor sud-coreean, incident in urma caruia si-au pierdut viata 46 de marinari.

In aprilie 2012, Coreea de Nord a sustinut ca va transforma Seulul "in cenusa", in contextul escaladarii tensiunilor dintre cele doua parti. O amenintare similara a fost facuta in februarie acest an in cadrul Conferintei pentru Dezarmare a ONU, cand un diplomat nord-coreean a spus ca "un catelus proaspat fatat nu cunoaste teama de un tigru. Comportamentul haotic al celor din Coreea de Sud anunta distrugerea sa finala".

Amenintarile, luate in serios de SUA

Unii analisti afirma ca, fara indoiala, e posibil si ca serviciile de informatii americane si experti independenti sa fi subestimat capacitatile nord-coreene. Revista "Time" afirma ca "in cele din urma, lumea poate ca ia in serios amenintarile regimului din Coreea de Nord".

Vineri, Casa Alba a declarat ca a fost luat in serios anuntul Coreei de Nord care a decretat stare de razboi impotriva Coreei de Sud.

"Am vazut informatii legate de un nou comunicat neconstructiv al Coreei de Nord. Noi luam in serios aceste amenintari si vom ramane in relatii stranse cu aliatul nostru sud-coreean", a declarat Hayden Caitlin, purtatoarea de cuvant a Consiliului National de Securitate.

Un oficial american a declarat, citat de "Time", ca natiunea comunista "nu este un tigru de hartie" si ca "atitudinea sa provocatoare" nu trebuie respinsa ca "pura fanfaronada". Sursa, vorbind sub protectia anonimatului, a adaugat: "Ceea ce nu este clar in acest moment e cat de mult risc doreste Kim Jong-un sa arate pentru a demonstra lumii si elitei interne ca este un tip dur".

Saptamana trecuta, generalul Chuck Jacoby a afirmat in fata Camerei Reprezentantilor de la Washington: "Cred ca Coreea de Nord a procedat (n.r. in ceea ce priveste dezvoltarea rachetelor cu raza lunga de actiune) intr-un ritm mult mai accelerat decat am anticipat".

Ingrijorarile pe care le are administratia americana au determinat-o de altfel sa ordone deplasarea mai multor intercepetori terestri in Alaska, amenintarea nord-coreeana fiind principalul motiv declarat.

Rachetele nord-coreene (grafic 2)

Rachetele nord-coreene (grafic 2)

Foto: CFR

Distanta la care pot ajunge rachetele nord-coreene (potrivit Council on Foreign Relations):

* Nodong - 1000 km

* Taepodong-1 - 2200 km

* Musudan - 4000 km

* Taepodong-2 - 6000 km

Raza de actiune a rachetelor nord-coreene (estimare Federation of American Scientists si Center

for

Rachetele nord-coreene (grafic 1)

Rachetele nord-coreene (grafic 1)

Foto: Voice of America

Nonproliferation Studies):

1. Rachete operationale

* Hwasong-5 - 300 km

* Hwasong-6 - 500 km

* Rodong - 1300 km

* Musudan - 3000 km

2. Rachete in faza de testare

* Taepodong-1 - 2500 km

3. Rachete in stadiul de dezvoltare:

* Taepodong-2 - peste 6700 km

O reprezentare grafica in 2D a rachetei Taepodong-2: