Fostul cancelar social-democrat german Gerhard Schroder i-a luat apararea Angelei Merkel, apreciind ca aceasta gestioneaza bine pozitia preponderenta a Germaniei in Europa, o sarcina la fel de dificila, conform lui, "ca a imbratisarea dintre arici", relateaza Mediafax, citand AFP.

Angela MerkelFoto: Agerpres/AP

"Ea nu refuza conducerea, insa o exercita in maniera retinuta, gasesc ca este bine astfel", a declarat Schroder pentru editia de duminica a saptamanalului Der Spiegel, conform extraselor din interviu difuzate anticipat.

"Germania este chemata sa joace un rol de conducere in cadrul Uniunii Europene, din cauza fortei sale economice si a importantei sale politice", a apreciat Schroder. "Dar, asa cum am invatat in timpul mandatului meu, Germania la conducerea Europei este ca imbratisarea intre arici, se poate face doar cu mare grija", a adaugat acesta.

Partenerii sai asteapta de la Berlin "leardership, nu etalarea superioritatii sale", a mai declarat Schroder, caruia Merkel i-a succedat in 2005, dupa cei sapte ani ai acestuia la conducere.

Germania si in special cancelarul sau conservator sunt aratati cu degetul in Europa si mai ales in Europa de sud, ca fiind cei care impun partenerilor Berlinului o politica de austeritate bugetara care sufoca cresterea. Aceste critici exprimate deja frecvent de la inceputul crizei datoriilor in zona euro, au revenit in ultimul timp pe fondul crizei din Cipru.

In cursul saptamanii, un ministru al Angelei Merkel, ministrul Justitiei Sabine Leutheusser-Schnarrenberg i-a reprosat ca responsabilii europeni nu apara suficient Germania, considerata de unii ca fiind responsabila de tot raul. Critica sa il vizeaza pe presedintele Comisiei europene, Jose Manuel Barroso, si pe presedintele UE, Herman van Rompuy.