Coreea de Nord a anuntat sambata ca este in "stare de razboi" cu Sudul si ca va negocia toate problemele inter-coreene pe aceasta baza, transmite AFP. "De acum inainte, relatiile inter-coreene sunt in stare de razboi si toate problemele dintre cele doua Corei vor fi tratate in conformitate cu un protocol adaptat la razboi", a declarat Coreea de Nord intr-un comunicat comun atribuit tuturor organismelor guvernului si a institutiilor.

Kim Jong-unFoto: Agerpres/AP

"Situatia existenta de mult timp potrivit careia Peninsula Coreea nu este nici in razboi si nici in pace s-a terminat", afirma comunicatul difuzat de agentia de presa oficiala nord-coreeana Korean Central News Agency (KCNA).

Cele doua Corei erau si pana astazi din punct de vedere tehnic in stare de razboi, dupa ce Razboiul din Coreea 1950-53 s-a incheiat cu un armistitiu si nu cu un tratat de pace, aminteste AFP.

Nordul a anuntat in aceasta luna anularea armistitiului si a celorlalte tratate bilaterale de pace semnate cu Seulul pentru a protesta impotriva exercitiilor militare comune ale Coreii de Sud si Statelor Unite. Anularea incetarii focului deschide teoretic calea reluarii ostilitatilor, dar potrivit observatorilor, nu este prima data cand Coreea de Nord anunta sfasitul armistitiul.

Armistitiul a fost aprobat de Adunarea Generala a Natiunilor Unite, iar ONU si Coreea de Sud au respins retragerea unilaterala a Nordului din acest acord.

Comunicatul de sambata avertizeaza de asemenea ca orice provocare militara in apropierea frontierelor terestre sau maritime dintre Coreea de Nord si de Sud va provoca "un conflict la scara larga si un razboi nuclear".

Casa Alba a declarat vineri ca a fost luat in serios anuntul Coreei de Nord care a decretat stare de razboi impotriva Coreei de Sud.

"Am vazut informatii legate de un nou comunicat neconstructiv al Coreei de Nord. Noi luam in serios aceste amenintari si vom ramane in relatii stranse cu aliatul nostru sud-coreean", a declarat Hayden Caitlin, purtatoarea de cuvant a Consiliului National de Securitate.