Majoritatea germanilor resping reprosurile adresate tarii lor de restul Europei, insa 40% dintre ei le inteleg, potrivit unui sondaj publicat vineri, in timp ce rolul Berlinului in criza care afecteaza zona euro este din nou supus dezbaterii, informeaza Mediafax.

Potrivit sondajului realizat pe un esantion de 1.000 de persoane pentru saptamanalul Focus, 56% dintre germani nu inteleg "atacurile violente din partea strainilor". Cu toate acestea, 40% dintre ei "arata intelegere fata de criticile adresate Germaniei", precizeaza publicatia Focus.

Salvarea Cirpului, hotarata la inceputul saptamanii, o solutie drastica pentru insula si economia sa, a reaprins criticile fata de Berlin, suspectat ca si-ar fi impus punctul de vedere. In timpul protestelor din Cipru, dar si din intreaga Europa, cancelarul Angela Merkel a fost criticata ca fiind direct responsabila pentru austeritate si consecintele sale sociale. Au fost chiar afisate pancarte care o aratau pe Angela Merkel cu trasaturile lui Adolf Hitler.

Majoritatea oficialilor germani s-au afisat senini, ca ministrul de Finante, Wolfgang Schauble, pentru care asemenea critici sunt consecinta inevitabila a importantei economice si politice a Germaniei, primul contribuitor al tuturor planurilor de ajutor european, hotarat in ultimii trei ani.

In articolele Focus, candidatul liberal la sefia guvernului in alegerile din septembrie, Rainer Bruderle, a afirmat ca "cetatenii germani au intelegere pentru temerile si preocuparile persoanelor din Cipru". "Cu toate acestea, ei nu inteleg ca ii lovim incercand sa ii ajutam", a adaugat el.

Ministrul de Justitie german, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, ales din randul partidului liberal FDP, a lovit cu pumnul in masa saptamana trecuta, cerand oficialilor europeni sa apere mai bine Germania, invinuita pentru toate problemele.