Politica Beijingului provoaca din ce in ce mai multe tensiuni cu tarile vecine, apreciaza un centru de studii finantat de guvernul nipon, care concluzioneaza ca actiunile Chinei ar putea favoriza o apropiere intre Japonia si Rusia, scrie AFP.

"Bazandu-se pe puterea sa in crestere, in special militara, China efectueaza fara ezitare din ce in ce mai multe actiuni care ar putea cauza frictiuni cu tarile vecine", afirma Institutul national de studii de aparare, vineri.

Centru de cercetare estimeaza ca, in ciuda vizitei la Moscova a noului presedinte chinez Xi Jinping, prima vizita in strainatate, relatiile dintre Rusia si China sunt "mai complexe decat ar putea sa para".

"Nu se poate pune problema unei relatii de la egal la egal avand in vedere ca PIB-ul chinez este de patru ori mai mare decat cel rusesc", un dezechilibru care, potrivit acestui centru, ar putea explica o vointa noua a Rusiei de a se apropia de Japonia.

Potrivit acestei surse, Moscova insista acum pe langa Tokyo pentru "intarirea cooperarii in materie de securitate, maritima in special".

"Recunoasterea faptului ca activitatile Chinei in apele internationale vor merge tot mai mult spre nord este un factor care determina Rusia sa caute o cooperare atat cu Japonia cat si cu Statele Unite", continua acest document.

Astfel, la finele lui decembrie, noul premier japonez de dreapta Shinzo Abe si presedintele rus Vladimir Putin au cazut de acord asupra relansarii negocierilor pentru semnarea unui tratat de pace, blocat de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial de diferendul legat de insulele Kurile. Iar Shinzo Abe va vizita si el Rusia, in 2013.

Dupa aproape 70 de ani de la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, Moscova si Tokyo isi disputa in continuare cele patru insule din arhipelagul Kurilelor de Sud, denumite Teritoriile de Nord in Japonia si anexate de sovietici la finele conflagratiei.

Acest anunt de apropiere ruso-nipona intervine in momentul in care relatiile dintre Japonia si China se afla la cel mai scazut nivel de peste zece luni, din cauza unui diferend teritorial in marea Chinei orientale.

Beijingul revendica ferm un arhipelag nelocuit pe care il denumeste Diaoyu si care este administrat de Japonia sub numele Senkaku.

In acest context, la jumatatea lui martie, Japonia a cerut tarilor din Asia de sud-est (Asean) sa dezvolta, alaturi de ea, o politica regionala de securitate mai puternica.

Ca si Japonia, mai multe tari din Asean (Brunei, Camodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Birmania, Filipine, Singapore, Thailanda, Vietnam) au conflicte teritoriale cu China, de a carei expansiune maritima se tem.

Un alt semn al tensiunilor actuale: la inceputul lui martie China a anuntat o crestere cu peste 10% a bugetului militar in 2013, la aproape 89 de miliarde de euro, in timp ce la finele lui ianuarie Tokyo procedase in acelasi fel si anuntase un buget militar de 52 miliarde de dolari pentru 2013-2014 (38,7 mld euro), in crestere pentru prima oara in ultimii 11 ani.

Documentul oficial de prezentare a programului de aparare japonez nu lasa prea multe dubii asupra motivelor acestei decizii: "Trebuie sa acordam o mai mare atentie activitatilor Chinei care s-au intensificat recent in mare si in aer in jurul Japoniei, inclusiv cu incursiuni in apele teritoriale si in spatiul nostru aerian".