Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a anuntat vineri ca a luat decizia de a reinfiinta decoratia "Erou al muncii" care exista in epoca URSS, scrie AFP.

"La noi, in Uniunea Sovietica, exista titlul de "Erou al muncii socialiste" si in opinia mea era justificata", a afirmat Putin, in cadrul unei conferinta a miscarii politice pe care o controleaza, Frontul popular rus, la Rostov pe Don (sud).

Idee de a reinfiinta aceasta decoratie apartine militantilor acestei miscari creata in 2011, atunci cand partidul pro-Kremlin Rusia Unita si-a pierdut popularitatea.

"Cred ca propunerile voastre vor fi realizata pana la finele zilei", a spus presedintele, citat de Interfax.

Creata in 1921, decoratia, destinata in principal celor mai buni muncitori, constructorii economiei socialiste, a existat pana la caderea URSS, in 1991.

Peste 20.000 de persoane au fost decorate in epoca sovietica pentru succesele in industrie, agricultura, stiinta sau inovatii tehnice.

Printre ei, creatorii armei atomice Igor Kurciatov si Andrei Saharov, contructorii de avioane Serghei Iliusin si Andrei Tupolev, creatorul celebrei pusti de asalt Mihail Kalasnikov, dar si liderii sovietici Iosif Stalin, Nikita Hrusciov si Leonid Brejnev.

Aceste persoane primeau o medalie din aur ornata cu o secera si un ciocan, precum si avantaje sociale.

Dupa desfiintarea decoratiei, aceste avantaje, in special utilitati si medicamente gratuite, precum si pensii suplimentare, au ramas in vigoare.

Andrei Saharov, decorat de trei ori cu aceasta distinctie, a fost privat de decoratii in 1980 pentru "activitati antisovietice".