Statele Unite au anuntat joi numirea generalului Philip Breedlove in fruntea Comandamentului suprem al fortelor NATO pentru Europa (SACEUR), la o luna dupa retragerea generalului John Allen, transmite AFP.

Numirea generalului Philip Breedlove, in varsta de 57 de ani, a fost anuntata in cursul unei conferinte de presa de catre secretarul american al Apararii, Chuck Hagel, care a declarat ca acesta este "foarte calificat".

Generalul de patru stele si-a petrecut aproape o treime din cariera in cadrul Fortelor Aeriene ale SUA stationate in Spania, in Italia sau Germania si a condus, din august 2012, Comandamentul fortelor aeriene americane din Europa si Africa de la baza americana Ramstein, situata in vestul Germaniei.

Din functia de comandant suprem al Fortelor Aliate pentru Europa (SACEUR), el va conduce operatiunile globale ale Aliantei Nord-Atlantice, precum si toate operatiunile fortelor americane de pe continent.

El il va inlocui in acest post, in mod traditional atribuit unui american, pe amiralul James Stavridis. Generalul de marina John Allen, fostul comandant al coalitiei internationale in Afganistan, fusese numit initial in aceasta functie, insa acesta a renuntat si s-a pensionat, dupa ce numele sau a aparut in scandalul sexual ce a dus la demisia directorului CIA David Petraeus.