Oligarhul rus Boris Berezovski a fost gasit pe podeaua salii de baie, cu "o legatura in jurul gatului", a precizat joi un oficial al politiei, odata cu anuntul privind deschiderea unei anchete legate de circumstantele decesului sau, scrie AFP.

Boris Berezovski (iulie 2007)Foto: Agerpres

Berezovski, in varsta de 67 de ani, a fost descoperit mort sambata, in resedinta sa din Ascot, in apropiere de Londra, de un angajat al sau. El avea "o legatura in jurul gatului si o bucata din acelasi tesut (a fost gasita) pe bara dusului de deasupra sa", a declarat inspectorul Mark Bissell.

Politia a precizat ca Boris Berezovski a fost vazut viu pentru ultima oara vineri seara, la ora 21,05, de acelasi angajat al sau.

Inspectorul a repetat ca decesul a survenit probabil in urma spanzurarii, asa cum au aratat si rezultatele autopsiei publicate luni seara.

El a precizat ca examenele toxicologice sunt in continuare in curs de derulare, iar rezultatele nu vor fi cunoscute mai devreme de cateva saptamani.

Autopsia nu a aratat "nicio urma de lupta violenta" care sa fi precedat moartea iar politia nu detine pana in prezent nicio proba privind implicarea unei alte persoane.

Implicarea unei alte persoane, care a starnit numeroase speculatii, "nu poate fi complet exclusa atat timp cat examenele sunt in derulare", a precizat insa politistul.

Inspectorul Mark Bissell a facut aceste declaratii cu ocazia anuntarii deschiderii unei anchete privind circumstantele mortii disidentului rus.

Denumita "inquest", acest gen de ancheta este destinat stabilirii exacte a circumstantelor exacte ale unui deces in cazul unei morti violente dau inexplicabile. Efectuata in paralel cu ancheta politiei, ea nu se concretizeaza intr-un proces si nu urmareste stabilirea de responsabilitati penale sau civile.

Fosta eminenta cenusie la Kremlin sub Boris Eltin si cazut apoi in dizgratie in era Vladimir Putin, Boris Berezovski s-a stabilit la Londra, unde a obtinut statutul de refugiat politic in 2003.

In ultimele luni a intampinat serioase probleme financiare si juridice iar prietenii sai l-au descris ca fiind depresiv. Numerosi apropiati ai sai si-au exprimat insa indoiala in ceea ce priveste teza unei sinucideri.