Presedintele Vladimir Putin a ordonat lansarea de vaste exercitii militare in regiunea Marii Negre, a anuntat joi purtatorul sau de cuvant, intr-o miscare care ar putea crea tensiuni cu vecinii sai Ucraina si Georgia, scrie Reuters.

In tota,l 36 de nave amplasate la Sevastopol, baza navala rusa din Crimeea (Ucraina) si Novorossiisk (sudul Rusiei) si pana la 7.000 de oameni vor participa la aceste manevre, a precizat Peskov.

Ordinul de lansare a acestor manevre a fost remis ministrului Apararii, Serghei Shoigu, la 4 a.m., ora Moscovei, (00,00 GMT), in timp ce se intoarcea de la summitul BRICS din Africa de Sud, a precizat purtatorul sau de cuvant, Dmitri Peskov.

Aceste manevre "neplanificate" au drept obiectiv testarea capacitatilor de lupta si a nivelului de coordonare intre diferitele unitati ale fortelor armate rusesti, a precizat purtatorul de cuvant.

Rusia nu si-a anuntat in prealabil partenerii externi asupra acestor manevre, a adaugat Peskov, precizand ca acest lucru nu este necesar atunci cand numarul militarilor participanti este mai mic de 7.000.

Dupa manevre similare au fost ordonate in februarie in randul fortelor aeriene si al trupelor aeropurtate.

Joi, aviatia rusa a efectuat importante manevre militare la baza aeriana Engels, in regiunea Saratov (Volga). Aceste exercitii implica bombardiere strategice, avioane de lupta, de aprovizionare si elicoptere, si au drept obiectiv antrenarea in realizarea de "sarcini de disuasiune strategica", a precizat un purtator de cuvant al ministerului Apararii, citat de agentia Interfax.

Aceste manevre sunt conduse de ministrul Apararii, Serghei Shoigu, numit in acest post dupa demiterea, in noiembrie, a predecesorului sau, Anatoli Serdiukov, dupa un amplu scandal de coruptie.

De cand a revenit la Kremlin, in mai 2012, Putin si-a fixat ca obiectiv o reinarmare "fara precedent" a tarii, cu peste 550 miliarde de euro consacrati industriei de aparare in urmatorii zece ani.