Guvernul britanic, care doreste sa-l extradeze pe islamistul Abu Qatada, a suferit miercuri un nou esec in fata Justitiei, in apel, dar a anuntat imediat ca va continua lupta inceputa in urma cu zece ani pentru a-l trimite pe iordanian in tara sa, scrie AFP.

"Nu este sfarsitul acestui dosar. Guvernul ramane hotarat sa-l extradeze pe Abu Qatada", a afirmat un purtator de cuvant al ministerului de Interne, la cateva minute dupa anuntarea deciziei Curtii de Apel din Londra.

Ministerul a precizat ca studiaza posibilitatea introducerii unui nou recurs in aceasta adevarata saga juridica.

Ultimul apel al guvernului viza o decizie luata la jumatatea lui noiembrie de Comisia speciala pentru recursuri privind imigratia (SIAC), insarcinata cu dosarele sensibile legate de securitatea nationala. Aceasta blocase procesul de extradare a islamistului, care traieste din 1993 in Marea Britanie, apreciind ca marturii obtinute sub tortura ar putea fi folosite impotriva acestuia daca va fi judecat in tara asa, impiedicandu-l astfel sa aiba parte de un tratament echitabil.

Iordania vrea sa-l judece pe Qatada in doua dosare in care este banuit de pregatirea unor atentate.

Ammanul a afirmat in mai multe randuri ca a "furnizat garantiile necesare pentru a-i asigura lui Qatada un proces corect".

Judecatorii Curtii de Apel, intr-o decizie unanima, au recunoscut ca Abu Qatada este, in ochii autoritatilor britanice, un "terorist exceptional de periculos".

Dar au estimat ca SIAC "avea dreptate sa concluzioneze" ca exista "un risc flagrant de refuz al justitiei" daca acesta va fi judecat in Iordania.

Arestat in prima instanta in 2002, islamistul de 52 de ani, cunoscut pentru discursurile sale virulente si considerat un timp drept lider al al-Qaeda in Europa, si-a petrecut de atunci marea parte a timpului in inchisoare, fara a fi insa pus sub acuzare.

Eliberat pentru scurt timp dupa decizia SIAC din noiembrie, Qatada a locuit cu sotia si copiii la Londra.

Dar el a fost din nou inchis la inceputul lui martie, autoritatile britanice acuzandu-l ca a incalcat regulile eliberarii conditionate.

Multiplicandu-si recursurile, Qatada a reusit de-a lungul anilor sa scape de toate tentativele de extradare.