​Prima Doamna a Chinei a devenit aproape peste noapte o vedeta a presei internationale si a internautilor chinezi, care-i lauda stilul elegant adoptat in timpul turneului pe care sotul sau, noul presedinte Xi Jingping, il efectueaza in Rusia si Africa. Deja faimoasa si populara in tara ei datorita unei lungi cariere de cantareata, Peng Liyuan a provocat reactii entuziasmate inclusiv din partea presei de stat din China, de obicei extrem de rezervata in legatura cu sotiile liderilor comunisti. "Ce frumusete!", a scris un blogger chinez, in timp ce un corespondent AP a afirmat ca, intr-un moment in care Ministerul de Externe de la Beijing incearca sa imbunatateasca imaginea internationala a Chinei, Peng "este un dar binevenit".

Xi si Peng, la sosirea in MoscovaFoto: Agerpres

Furtuna de entuzism a fost declansata din primele momente dupa ce perechea prezidentiala chineza a ajuns vinerea trecuta la Moscova, in cadrul primei etape a turneului efectuat de Xi in strainatate dupa preluarea fraielor puterii la Beijing.

Fotografii ale lui Xi si ale Primei Doamne au fost publicate pe primele pagini ale mai multor ziare din China, lucru neobisnuit pentru o presa care nu acorda de obicei niciun fel de atentie sotiilor liderilor de la Beijing.

Sambata, principalele cotidiene din capitala chineza au prezentate imagini cu Xi si cu sotia sa, zambitori, in timp ce coboara scarile avionului care i-a dus la Moscova, in locul traditionalei fotografii cu strangerea de mana dintre presedintele Chinei si cel al Rusiei, Vladimir Putin.

Peng (50 de ani) a fost laudata pentru stilul elegant, ea fiind imbracata intr-un pardesiu albastru si cu o poseta asortata. Intr-o manifestare publica de afectiune extrem de rara printre liderii comunisti chinezi, Peng a fost infatisata chiar brat la brat cu Xi.

"Incepand de ieri, aceasta a devenit principala tema de discutie intre oameni", a scris Li Jun, un analist al unui important ziar din Nanjing. "Peng Liyuan este eleganta si gratioasa, lucru care ar putea diminua perceptia potrivit careia China este o amenintare internationala". In opinia comentatorului, Prima Doamna ar putea ajuta la "demistificarea conducerii chineze".

Imaginea Primei Doamne, tinereasca si spontana, a fost in contrast vizibil cu ceea ce chinezii au fost obisnuiti in ultimele decenii. Lucrul a fost observat si de Hu Xinjing, editor al publicatiei "Global Times", care a spus: "aceasta scena ii face fericiti pe chinezi, deoarece au asteptat acest lucru pentru o lunga perioada".

"Acesta este sfarsitul cautarii noastre pentru o Prima Doamna gratioasa", a scris si editorul adjunct al publicatiei Hong Kong Commercial Daily, in timp ce Beijing News a publicat o pagina intreaga cu materiale despre itinerariul lui Peng in Moscova, insotite de o imagine a lui Peng imbracata intr-o tunica chinezeasca traditionala si o fusta eleganta.

Comparata cu Michelle Obama

Comparata cu Michelle Obama

Foto: Agerpres

"In rolul ei de Prima Doamna aflata in vizita in strainatate, Peng Liyuan dezvaluie asa-numita soft power a Chinei", a declarat Wang Fen, seful Institutului de Relatii Internationale la Universitatea pentru Afaceri Externe a Chinei.

Peng a fost laudata si pentru hainele sale produse in tara, un contrast puternic cu politiciene influente din China, criticate public pentru ca apar imbracate in piese de vestimentatie straine. "In termeni practici, este o demonstratie importanta de sustinere pentru industria domestica din China. Intr-un sens mai larg, ar trebui sa creasca autorespectul si increderea la nivel national", a afirmat Lin Zhibo, seful biroului provincial al publicatiei Ziarul Poporului.

Potrivit ziaristilor prezenti in timpul vizitei cuplului prezidential la Moscova, Peng "nu s-a oprit din zambit inainte si dupa salutul oficial din partea gazdelor lor din Rusia".

De altfel, zambetul afisat de Peng si stilul sau vestimentar au atras atentia microblogurilor din China, care au fost indundate de comentarii laudative la adresa Primei Doamne. Un utilizator a scris entuiziasmat "ce eleganta!", in timp ce altul a exclamat: "Ce frumusete!". AFP citeaza un alt comentariu, scris de utilizatorul "Yanhuozhiqiu", care a descris-o pe Prima Doamna ca "demna" si "deschisa la minte".

Un blogger de moda a scris si el: "Multi oameni din online afirma: Avem, in sfarsit, o Prima Doamna frumoasa".

Presa a afirmat ca haina purtata de Peng la sosirea pe aeroportul Vnukovo II a fost in centrul atentiei, declansand asa-numitul "efect Kate Middleton". La doar cateva ore dupa ce cuplul prezidential chinez a fost prezentat ajungand in capitala federatiei, copii ale obiectului vestimentar creat de Exception de Mixmind (brandul favorit al Primei Doamne) erau oferite pe pagina de cumparaturi online Taobao (versiunea chineza a celor de la eBay) pentru preturi cuprinse intre 499 si 10.000 de yuani (80 si 1600 de dolari).

"Pantofii ei sunt cu adevarat clasici. Cine i-a creat geanta?", a scris un utilizator pe site-ul Weibo.

AFP reaminteste ca, dupa fosta sotie a lui Mao Zedong, Jiang Qing, sotiile liderilor chinezi au ramas majoritatea in afara scenei politice si departe de ochii publicului. Liu Yonqing, sotia sobra si rezervata a fostului presedinte Hu Jinato, a aparut rareori in lumina reflectoarelor, fiind infatisata mereu in spatele sotului sau. La randul ei, Wang Yeping, sotia predecesorului lui Hu, Jiang Zemin, a stat si ea departe de lumea politica de la Beijing.

Femeile in general au putina putere la varful structurii politice din China, doar doua dintre ele facand parte din Biroul Politic al Partidului Comunist, format din 25 de membri.

O artista cu radacini modeste, ajunsa vedeta nationala

Peng a fost celebra in China inca inainte de a deveni Prima Doamna, datorita in special carierei de cantreata si rolului avut, timp de 25 de ani, in spectacolul de Anul Nou organizat de televiziunea de stat. Show-ul este urmarit anual de milioane de telespectatori.

Nascuta intr-o familie cu origini modeste, Peng s-a alaturat ca angajat civil Armatei Populare de Eliberare la varsta de 18 ani, fiind apreciata pentru interpretarea pieselor ce laudau bravura soldatilor chinezi. Deseori, ea canta imbracata in tinuta militara.

In 2004, Peng a primit rolul lui Mulan, in "Psalmul lui Mulan", o opera despre o tanara ce se deghizeaza in barbat pentru a lua locul tatalui sau in armata. Performantele sale de la Avery Fisher Hall, in New York (2005) si Opera de Stat din Viena (2008) au fost apreciate de criticii muzicali.

AP a afirmat ca Peng a renuntat la cariera de artista, pe masura ce rolul politic al sotului sau a devenit tot mai

Cu Xi Jinping (septembrie 1989)

Cu Xi Jinping (septembrie 1989)

Foto: Agerpres

puternic. Presa chineza a scris insa ca ea a ramas liderul Ansamblului de Cantece si Dansuri din Departamentul Politic General al Armatei. Ea are grad de general-maior.

In 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a numit-o pe Peng in functia de Ambasador al bunavointei pentru probleme legate de SIDA si tuberculoza, o pozitie pe care o va ocupa doi ani. Se asteapta de altfel ca Peng sa tina un discurs pe teme de sanatate in cadrul reuniunii BRICS - Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud -, ce se va desfasura in Durban, incepand cu 26 martie.

Anul trecut, ea a provocat reactii numeroase in presa din China, dupa ce a aparut alaturi de fondatorul Microsoft, Bill Gates, ca parte a unei campanii menita sa descurajeze fumatul - o problema importanta intr-o tara unde doua treimi din barbati sunt fumatori.

Peng l-a intalnit pe Xi prin intermediul unui prieten comun, cand acesta era viceprimar in localitatea estica Xiamen, in 1986. Xi a fost casatorit inainte, pentru o scurta perioada, cu fata ambasadorului chinez la Londra. La inceput, Peng nu ar fi fost atrasa de Xi, despre care afirma ca arata "rustic si batran". Ulterior, ea a descoperit ca viitorul presedinte este "foarte inteligent".

Peng a declarat ca lui Xi ii place sa inoate si sa se catere pe munti, iar uneori sta treaz noptile pentru a urmari transmisiuni sportive.

Xi si Peng au o fata, Xi Mingze, studenta la Harvard.

Un star diplomatic?

Corespondentul AP a scris ca "Peng Liyuan, noua Prima Doamna a Chinei, este plina de farmec, in ton cu moda si unul dintre cei mai faimosi cantareti din tara".

Intr-un moment in care Ministerul de Externe de la Beijing incearca sa imbunatateasca imaginea internationala a Chinei, Peng "este un dar binevenit", scrie ziaristul.

Este citata si o declaratie a lui Tian Yimiao, profesor asociat la Conservatorul de Muzica din Shanghai, care a afirmat: "Datorita trecutului si prezentei sale de artista, cred ca fara indoiala va aduce puncte de imagine sotului sau. Ar putea-o transforma intr-un idol diplomatic". Peng ar putea imbunatati popularitatea noii conduceri a Chinei, intr-un moment in care cetatenii se simt din in ce in ce mai instrainati si saturati de coruptia clasei politice.

In Dar Es Saalam, cu cuplul prezidential tanzanian

In Dar Es Saalam, cu cuplul prezidential tanzanian

Foto: Agerpres

Observatorii afirma ca ea ar putea "inmuia imaginea internationala deseori aspra pe care o are China" si "ar putea marca o victorie in lupta sa, pana acum lipsita de succes, de a castiga opinia publica globala".

Steve Tsang, director al Institututului pentru Politici chineze din Universitatea Nottingham (Marea Britanie), sustine ca profilul public tot mai accentuat al lui Peng "pare sa fie o extensie a propriei increderi ai lui Xi, pe masura ce-si consolideaza controlul puterii si imprima un rol tot mai activ pentru China in afacerile mondiale".

Unii analisti au comparat-o chiar pe Peng cu Raisa Gorbacev, sotia fostului presedinte sovietic Mihail Gorbaciov, care a ajutat la "umanizarea" liderului de la Moscova in contextul destramarii Uniunii Sovietice. Altii o percep ca o varianta asiatica a lui Michelle Obama, Prima Doamna a Statelor Unite: "moderna, sociabila, pasionata de moda".

Nu este de mirare asadar ca internautii chinezi continua sa laude stilul si prezenta Primei Doamne. "O frumusete naturala... va fi foarte bine primita", a scris un internaut la doar cateva minute dupa ce cuplul prezidential ajungea la Moscova, in timp ce altul a exclamat: "Este cea mai frumoasa mama a natiunii din istorie!"

Chiar si goana frenetica pentru a copia pardesiul si greanta Primei Doamne indica sprijinul de care se bucura Peng. "Se pare ca n-a durat decat cateva ore pentru ca China sa-si accepte noua Prima Doamna eleganta".

Surse: AFP, AP, The New York Times, The Telegraph, Sky News